Zwierzyna łowna
Polowanie to jeden z najważniejszych elementów życia smoków. Dzięki nim zdobywają pożywienie, które jest warunkiem przeżycia każdej istoty. A by móc polować, potrzebna jest zwierzyna.
Albatros
Dowód na to, że każdy smok może upolować ptaka latającego, bez względu na sprawność skrzydeł. Również dowód na złośliwość Thahara, jak mawiają niektórzy. Białe albatrosy kołują sobie leniwie nad wybrzeżem, pikując co chwila do wody w zręcznej próbie pochwycenia ryby pływającej przy powierzchni. Kłócą się przy tym często o terytorium łowne z mewami. Albatrosa da się zwabić żywą rybą a jego mięso mimo, że jest go niewiele nie wiedzieć czemu stanowi przysmak dla górskich smoków. Na czym polega więc złośliwość Thahara? Otóż nim zmyślny smok złowi albatrosa jedną rybką, ten zdoła odgonić z terenów łownych co najmniej dwie ławice ryb.
- Miejsce występowania: zbiorniki wodne
Mięso: 1/4
Typ: 1
PA do rozdania: 6 + dodatkowy poziom Percepcji
Alpaka
Te długoszyje ssaki przypominają nieco wielbłądy, lecz pozbawione są garbów a ich skórę porasta gruba biała wełna. Żyją w stadach różnych rozmiarów, tułając się po górskich stokach w poszukiwaniu pożywienia. Są tak łagodne, że powstały bajki dla piskląt o porzuconych pisklakach przygarniętych przez stadka alpak (idące w swych opowieściach tak daleko, że aż opowiadają o starszych alpakach poświęcających się, by zapewnić pisklęciu mięso). Wbrew temu jednak aktywnie zwalczają one drapieżników i choć nie stanowią dla przeciętnego smoka większego zagrożenia, to nieostrożny gad może przypłacić takie lekkie polowanie kolekcją dotkliwych ugryzień. Ich pokryte wełną skóry są najlepszym materiałem na legowisko w wysokich, mroźnych partiach gór.
- Miejsce występowania: góry, lasy, równiny
Mięso: 3/4
Typ: 1
PA do rozdania: 6
Antylopa szabloroga
Żyją w cieplejszych rejonach leśnych i stanowią jedną ze wspanialszych zdobyczy. Kasztanowe samice są obdarzone prostym, pierścieniowatym porożem o długości nawet ćwierci ogona; intensywnie czarne samce obnoszą natomiast dumnie łukowato wygięte ku tyłowi rogi, podobne do najcięższych smoczych kolców i osiągające wspaniałą długość niemal połowy ogona. Zwierzęta te są szybkie, zwinne i waleczne. Niezwykle rzadko uciekają w obliczu zagrożenia a ich ostro zakończone rogi potrafią przebóść na wylot bok co mniejszego smoka. Ranne wpadają w szał i atakują tym zapalczywiej, by bronić resztę swego nielicznego stada nawet kosztem własnego życia. Mimo wszystko ich skóra o trwałej i połyskliwej sierści, z bujną wiązką długiej białej bródki stanowi posłanie warte ryzyka.
- Miejsce występowania: równiny
Mięso: 4/4
Typ: 1
PA do rozdania: 6
Banteng
Grubiutka, wspaniała, przepyszna zwierzyna o średnio twardym, czerwonym, soczystym mięsie. Skóra może i nie jest najładniejsza ani nie pachnie dobrze, ale jest za to gruba i świetnie chroni przed wysysającym ciepło ze smoczych kości chłodem jaskiniowego podłoża. Bantengi są ponadto stosunkowo łatwe w wytropieniu; szczególnie nocą, gdy wychodzą na żer. Występuje praktycznie wszędzie, gdzie jest choć trochę trawy, choć preferuje niziny w towarzystwie rzadkiego lasu. Bez względu na płeć występuje w niemalże dowolnym umaszczeniu.
- Miejsce występowania: równiny
Mięso: 4/4
Typ: 1
PA do rozdania: 6
Bażant
Ptak z rodziny kurowatych. Samce – najczęściej zielona głowa z metalicznym połyskiem i dwoma małymi czubkami, wokół oczu naga czerwona skóra, na szyi biała obroża o różnej szerokości. Rdzawo złote plecy z fioletowym połyskiem, pióra zakończone jasno. Pstre barki z łuskowym rysunkiem, przód brązowo-czarny z połyskiem, pióra szaro zakończone. Brzuch czarny. Ogon żółtobrunatny z czarnym pręgowaniem, znacznie wydłużony. Samica mniejsza, wierzch popielato-rudy o nieregularnym, poprzecznym prążkowaniu, spód jaśniejszy, nieomal pozbawiony plam. Stosunkowo często występują osobniki ciemniejsze z przewagą barwy zielonej, fioletowej lub brunatnej.
- Miejsce występowania: lasy, równiny, tereny podmokłe
Mięso: 1/4
Typ: 1
PA do rozdania: 6 + dodatkowy poziom Percepcji
Bóbr
Ziemnowodny ssak z rzędu gryzoni. Ma małe oczy i uszy. Nogi ma krótkie, biega ociężale, palce stóp tylnej pary nóg są złączone błoną, ułatwiająca pływanie, ogon jest szeroki, spłaszczony grzbieto-brzusznie i pokryty łuskami, służy jako ster regulujący głębokość zanurzenia. Futro koloru brązowego, ciemnobrązowego, a nawet czarne. Posiada silnie rozwinięte siekacze. Długość ciała bobra dorasta do dziesięciu szponów, masą zbliżony jest do dwuksiężycowego pisklęcia.
- Miejsce występowania: tereny podmokłe, zbiorniki słodkowodne
Mięso: 1/4
Typ: 1
PA do rozdania: 6
Borsuk
Ssak drapieżny z rodziny łasicowatych. Wyróżnia się silną budową, sztywną sierścią. Ubarwienie – wierzch szary, brzuch i nogi czarne. Na głowie dwie czarne pręgi. Ma małe oczy i uszy, krótki ogon, łapy zakończone ostrymi i długimi pazurami. Długość ciała sięga do dziewięciu szponów, masą odpowiada dwuksiężycowemu pisklęciu.
- Miejsce występowania: lasy, równiny
Mięso: 2/4
Typ: 1
PA do rozdania: 6
Daniel
Gatunek ssaka z rodziny jeleniowatych. Daniel jest mniejszy od jelenia szlachetnego. Długość ciała wynosi od trzynastu do piętnastu szonów, wysokość w kłębie dziesięć szponów. Samce są wyraźnie większe od samic i ważą tyle co dziesięcioksiężycowy smok, samice zaś odpowiadają ośmioksiężycowemu. Grzbiet ciała ma ubarwienie rudobrązowe z charakterystycznymi białymi plamami. Wzdłuż kręgosłupa biegnie ciemna smuga. Spód ciała jest biały, na pośladkach występuje biała plama z ciemnym obrzeżeniem. Ogon jest od góry czarny, od spodu biały. W zimie ubarwienie grzbietu ciała zmienia się na szare, bez plam (tzw. szata zimowa). Stosunkowo często spotyka się osobniki będące albinosami, oraz ubarwione nietypowo, całkowicie na czarno. Jak u innych przedstawicieli jeleniowatych, samiec posiada poroże, które co roku zrzuca (zwykle w maju), a na jego miejsce wyrasta nowe, większe. Samica nie posiada poroża. Daniele mają dobry węch, słuch i bardzo dobry wzrok.
- Miejsce występowania: lasy
Mięso: 3/4
Typ: 1
PA do rozdania: 6
Diugoń
Jeśli morświn jest nieudanym delfinem, to diugoń jest nieudanym morświnem. Od maciupeńkich, wciśniętych w ciało oczek po rozdwojoną płetwę- ta morska roślinożerna kluska wygląda kompletnie bezbronnie i taka właśnie jest. Jej jedyną aktywnością jest pływanie wśród morskiej trawy i ciągłe jej skubanie. Co jakiś czas wypływa tylko na powierzchnię zaczerpnąć powietrza. Bezrozumny smok może czuć fałszywe bezpieczeństwo myśląc, że skoro diugoń jest tak łatwym łupem, to głodnemu gadowi nic nie grozi. Faktycznie – diugonie same w sobie jeszcze nigdy żadnemu smokowi krzywdy nie wyrządziły. Gorzej jednak z morskimi drapieżnikami, którym również nie przeszkadza łatwe polowanie na diugonia. A jeśli przy okazji trafi się i smok na zagryzkę.
- Miejsce występowania: zbiorniki słonowodne
Mięso: 3/4
Typ: 1
PA do rozdania: 6
Dydelf
Pod tą nazwą smoki zawarły wiele gatunków średnich gryzoni, niezwykle powszechnych na terenach Wolnych Stad. Największe potrafią sięgać prawie 4 pazurów długości. Gryzonie te rzadko osiadają w jednym miejscu, preferując nomadyczny tryb życia, ale zdarza im się znaleźć tymczasowe schronienie w różnych wnękach, norach i dziurach, w tym wewnątrz smoczych jaskiń. W Porze Zimnej stanowią dość łatwą zdobycz i niejeden smok musiał przełknąć tą porą swoją dumę wraz z łapą dydelfów, które wcześniej wydłubywał z ich nor za dnia lub za którymi uganiał się nocą.
- Miejsce występowania: lasy, równiny
Mięso: 2/4
Typ: 1
PA do rozdania: 6
Dzik
Gatunek dużego ssaka łożyskowego z rzędu parzystokopytnych. Duży ssak o krępej budowie, z silnie rozwiniętą przednią częścią ciała i wyraźnie niższym zadem. Przeciętnie osiąga od dziesięciu do piętnastu szponów, a największe osobniki do dwudziestu szponów długości ciała bez ogona. Ubarwienie dzika jest zmienne, latem ciemniejsze. Może przechodzić od niemal czarnego przez brązowo-czerwone po płowe. Z powodu zwyczaju tarzania się w błocie jest zbliżone do barwy gleby występującej w rejonie życia osobnika. Niekiedy sierść na bokach jest tak pozlepiana żywicą, że tworzy pancerz zwany usmołem. Młode dzika, warchlaki, do 3–4 księżyca życia mają wzdłuż tułowia czarne pasy.
- Miejsce występowania: lasy, równiny
Mięso: 3/4
Typ: 1
PA do rozdania: 6
Flądra
Ryba morska, której obecność sugeruje bliskość małży i ślimaków morskich. Ma charakterystyczne płaskie ciało i przez jej przybrzeżną naturę zdarza jej się skończyć rozdeptaną przez wchodzącego do wody smoka.
- Miejsce występowania: zbiorniki słonowodne
Mięso: 2/4
Typ: 0
PA do rozdania: 0
Foka
Te szare zwałki smacznego, tłustego mięska spędzają większość czasu na wybrzeżu, rozmawiając głośnymi chrząkami i uderzaniem płetwą o taflę wody. Choć dorosła foka jest ruchomą i wąsatą górą tłuszczyku oraz mimo ciągłych zabaw na plaży i gonitw morskich zwierzęta są wyczulone na drapieżniki, zarówno morskie jak i lądowe a prędkości, z jaką uciekają do wody i poruszają się w niej pozazdrościć im może niejeden morski smok. Ponadto mają okropną tendencję do przepłaszania i wyjadania ławic ryb, choć zdolny Łowca może zrobić z tego użytek.
- Miejsce występowania: zbiorniki słodkowodne, słonowodne
Mięso: 3/4
Typ: 1
PA do rozdania: 6
Gniewosz plamisty
Siwy, niejadowity wąż ze sznurem ciemnobrązowych plamek wzdłuż grzbietu. Gdzie jest zbyt słonecznie dla Eskulapa a zbyt sucho nawet dla zaskrońca, tam znajdzie się giewosza plamistego. Jest krótszy od zaskrońca, nadrabia jednak ten mankament masywniejszym cielskiem. Nie jest on mimo wszystko częstym widokiem.
- Miejsce występowania: pustynia, równiny
Mięso: 1/4
Typ: 1
PA do rozdania: 6
Gnu
Smokom, którym zbrzydły nocne polowania na Bantengi a przekładającym łatwość polowania nad jego jakość, przyjdzie nierzadko przywyknąć do żylastego choć ponoć zdrowego mięsa gnu. Już sam widok mówi o tym, że nie jest to wymarzona zwierzyna: wklęśnięte boki z widocznymi pod skórą żebrami nie wyglądają zachęcająco, wielka i twarda czaszka zapowiada natomiast długie chwile mozolnego chrupania, bowiem żadnemu dorosłemu smokowi nie wystarczy za posiłek tych marnych parę pasków ładnego mięsa, które kryją się w łykowatym torsie i cienkich nóżkach burego kopytnego.
- Miejsce występowania: równiny
Mięso: 4/4
Typ: 2
PA do rozdania: 6
Gronostaj
Ma zmienne ubarwienie. W Lata Ciepłe jego sierść jest koloru czerwonawo-brązowego na grzbiecie, z białym podbrzuszem i czarną kitą; w Lata Zimne zmienia umaszczenie na białe, choć czarny pędzelek pozostaje. Z tego względu jest czasem kojarzony ze zmianą boga śmierci: w Lata Gorące ma symbolizować Tarrama; w Lata Zimne – Aterala. Poza tym jest lubianą smoczą zdobyczą ze względu na futerko idealnie sprawdzające się w roli poduszki pod brodę oraz delikatne mięsko o lekko piżmowej woni. Najłatwiej jest natrafić na gronostaje nocą na obrzeżach lasów. Ciało bez ogona osiąga długość 2-3 łusek. Tradycja nakazuje upolować zawsze parzystą liczbę.
- Miejsce występowania: lasy, równiny
Mięso: 1/4
Typ: 1
PA do rozdania: 6
Halibut
Kształtem ciała przypomina flądrę, lecz jest od niej większy, nie żyje na płyciźnie natomiast jego łupem padają kraby, kałamarnice i większe owoce morza. Krążą opowieści o blado ubarwionych halibutach długości całego ogona żyjących w głębinach oraz w okolicy dalszych wysp.
- Miejsce występowania: zbiorniki słonowodne
Mięso: 3/4
Typ: 0
PA do rozdania: 0
Homar
Niebieskawy lub zielonobrązowy homar żyje wyłącznie w głębszych partiach morza, gdzie skaliste podłoże daje mu schronienie przed drapieżnikami. Ta ostrożność homara nie bierze znikąd, bowiem jego mięso jest tym, czym w świecie wód słodkich jet mięso raka- delikatesem. Szczególnie, jeśli wydobędzie się taki przysmak na powierzchnię i znajdzie znajomego ogniopluja, który ogrzeje nieckę wypełnioną wodą aż do zaczerwienienia się pancerzyka.
- Miejsce występowania: zbiorniki słonowodne
Mięso: 1/4
Typ: 0
PA do rozdania: 0
Jeleń
Gatunek dużego ssaka lądowego z rodziny jeleniowatych. Jelenie ubarwione są zazwyczaj jednolicie, tylko młode są cętkowane na bokach i grzbiecie. Latem brązowo-płowe do rudawego, zimą szarawe, z ciemniejszym karkiem u samców. Na szyi mają dłuższe włosy tworzące rodzaj grzywy zachodzącej na kłąb. Grandle są rozwinięte słabo, siekaczy brak. Jeleń szlachetny pokryty jest krótkim i przylegającym włosem. Sierść jelenia szlachetnego jest w zimie siwo-brunatna, a w lecie rdzawobrunatna, wierzch głowy, szyja, podbrzusze i nogi są barwy ciemniejszej od reszty ciała. Ogon dochodzi do półtorej szpona.
- Miejsce występowania: lasy, równiny
Mięso: 3/4
Typ: 1
PA do rozdania: 6
Kaczka
Ptak z rzędu blaszkodziobych. Samiec w szacie godowej (zimą i wiosną) ma żółty dziób, głowę i szyję metalicznego zielonego koloru, pierś brązową, a na szyi białą przepaskę. Pozostałe upierzenie brązowo-szare. Kuper czarny z dwoma charakterystycznie zakręconymi piórkami, ogon biały. Samica szarobrązowa, nakrapiana, z szarym dziobem. Na skrzydłach u obu płci granatowe, biało obrzeżone lusterko. Samiec w szacie spoczynkowej upierzony podobnie jak samica, jednak z żółtym dziobem i bardziej rudą piersią. W czasie letniego pierzenia tracą większość piór i zaszywają się wtedy w niedostępnych miejscach, aby przetrwać ten okres.
- Miejsce występowania: równiny, tereny podmokłe, zbiorniki słodkowodne
Mięso: 1/4
Typ: 1
PA do rozdania: 6 + dodatkowy poziom Percepcji
Kałamarnica olbrzymia
Gatunek kałamarnicy z rodziny Architeuthidae; jeden z dwóch największych mięczaków na świecie. Ma dziesięć ramion z czego dwa są dłuższe i posiadają haczykowate przyssawki. Średnica jej oczu dochodzi do czterech szponów, a długość ciała do półtorej ogona, plus oczywiście lekko ponad szponowemacki. Występuje w morzach, preferuje większe głębokości.
- Miejsce występowania: zbiorniki słonowodne
Mięso: 5/4
Typ: 2
PA do rozdania: 6
Karp
Słodkowodna ryba. Osiąga ponad 10 szponów długości i waży tyle co czteroksiężycowe pisklę. Ciało wydłużone, wrzecionowate, prawie okrągłe w przekroju poprzecznym. Otwór gębowy dolny, mięsisty zaopatrzony w 2 pary wąsików. Łuski cykloidalne, duże, mocno osadzone w skórze. Płetwa grzbietowa jest bardzo długa. Grzbiet ciemny, zielonkawobrązowy, lub szarozielony, boki jaśniejsze, ciemnooliwkowe ze złotym połyskiem, brzuch żółtawo-lub kremowobiały. Płetwy nieparzyste szarawo-niebieskie, parzyste czerwonawe.
- Miejsce występowania: zbiorniki słodkowodne
Mięso: 1/4
Typ: 0
PA do rozdania: 0
Karp morski
O długości do sześciu szponów. Osobniki młodociane obu płci są całkowicie szare, a w połowie ich ciała zaczyna się biała linia ciągnąca się aż do płetwy ogonowej. Ubarwienie ciała jest różnorodne. Dorosłe osobniki męskie posiadają ciemne obramowanie na płetwach. Pysk w większości przypadków jest jasny oraz otoczony kilkoma ciemniejszymi paskami. Występuje w morzach.
- Miejsce występowania: zbiorniki słonowodne
Mięso: 2/4
Typ: 0
PA do rozdania: 0
Kazuar
Pośród gęstych zarośli ciepłych lasów może czasem mignąć intensywnie niebieski łeb o ostrym dziobie osadzony a na długiej szyi z jaskrawą gardzielą. Łeb ten wieńczyć będzie pokracznie uformowany grzebień a cała ta osobliwość to nic innego, jak krąglutki, prawie półogonowej wysokości ptak nielot. Na tą obfitą porcję wspaniałego mięsa trzeba sobie jednak dobrze zapracować, ponieważ Kazuar jest niezwykle terytorialny, biega niezwykle szybko nawet w całkowitej gęstwinie a jego silne nogi wyposażone są w bardzo groźny pazur umieszczony na środkowym z trzech palców. Nie dość, że kazuar nie wacha się zadawać z jego pomocą kopniaków zdolnych przebić smoczą łuskę, to jeszcze ku zaskoczeniu wielu "sprytnych" smoków jest odporny na zapędzenie w zasadzkę nad brzeg rzeki, gdyż doskonale pływa.
- Miejsce występowania: pustynia, równiny
Mięso: 2/4
Typ: 1
PA do rozdania: 6 + dodatkowy poziom Percepcji
Koń tarpan
Ssak z rodziny koniowatych. Mustang, który jest spokrewniony ze wszystkimi rasami koni, niewiele się od nich różni. Zazwyczaj mustangi są dłuższe w kłębie (przeciętna długość wynosi czternaście szponów), lepiej zbudowane, wytrzymalsze i mają silniejsze uzębienie. Krzyżówki z innymi rasami koni spowodowały, że mustangi nie mają określonej maści. Średnia długość życia mustanga wynosi około 20 lat.
- Miejsce występowania: lasy, równiny
Mięso: 4/4
Typ: 1
PA do rozdania: 6
Kormoran czarny
Duży ptak wodny z rodziny kormoranowatych. Samce są większe od samic. Czarny z metalicznym połyskiem, w szacie godowej policzki białe, na głowie delikatny czub i biała plama na udzie (brak jej w upierzeniu spoczynkowym). Młodociane osobniki mają wierzch ciała ciemnobrązowy, podczas gdy spód biały.
- Miejsce występowania: tereny podmokłe, zbiorniki słodkowodne
Mięso: 1/4
Typ: 1
PA do rozdania: 6 + dodatkowy poziom Percepcji
Koza
Ssak z rodziny krętorogich. Umaszczenie u kóz jest cechą rasową aczkolwiek u wielu ras występuje kilka rodzajów umaszczeń. Cechą charakterystyczną podawaną przy opisie umaszczenia jest rodzaj włosa – długi i krótki oraz występujące czasem specyficzne rozmieszczenie włosów długich np. w okolicach zadu, podbrzusza czy przedpiersia. Umaszczenie może być białe, czarne, czerwone, brunatne, brązowe, sarnie.
- Miejsce występowania: lasy, równiny
Mięso: 2/4
Typ: 1
PA do rozdania: 6
Kozica
Ssak z rodziny krętorogich. Długość ciała od dwunastu do czternastu szponów. Samiec i samica ważą odpowiednio tyle co pięcio i trzyksiężycowe pisklę. Ubarwienie brunatne, wzdłuż grzbietu ciemniejsza smuga. Na łbie małe rogi. Delikatna, jedwabista skóra. Dłuższe tylne kończyny. Budowa racic jest bardzo istotna, kozice posiadają bardzo ruchome racice, co powoduje, że mają nie cztery, ale nawet osiem punktów oparcia, w skrajnych sytuacjach mogą za punkt oparcia służyć ostro zakończone raciczki znajdujące się wyżej racic i na płaskim podłoży nie dotykają one ziemi, na krawędzi każdej racicy znajduje się rogowy kant, który latem ściera się odsłaniając lepka jak guma podeszwę.
- Miejsce występowania: góry
Mięso: 3/4
Typ: 1
PA do rozdania: 6
Koziorożec
Samce tych kopytnych mają wspaniałe, długie, kręte rogi oraz długie brody. Skóra z włosowatą sierścią jest preferowana przez niektóre smoki ponad wszelkie inne. Występuje w kilku odmianach, zależnie od rejonu oraz pory dnia, choć raczej łatwiej o koziorożca w terenach górzystych i w ciągu dnia. Ciemne od krwi mięso ma mocny, wyrazisty smak.
- Miejsce występowania: pustynia, równiny
Mięso: 3/4
Typ: 1
PA do rozdania: 6
Krab
Choć z reguły niewielkie, są powszechnym widokiem na każdej głębokości i stanowią wartą smoczej uwagi alternatywę dla homarów. Trzeba tylko przywyknąć do drobnych zacięć, ponieważ kraby bardzo chętnie używają swoich szczypiec. Niektóre smoki morskie opowiadają o gigantycznych krabach rozmiarów całego ogona, jakie żyją ponoć w głębinach tuż poza Barierą.
- Miejsce występowania: pustynia, równiny
Mięso: 1/4
Typ: 0
PA do rozdania: 0
Królik
Przedstawiciel zającowatych. Długość ciała od trzech do pięciu szponów. Grzbiet ciała ma ubarwienie brązowo-szare lub żółtoszare, spód ciała jest biały. Krótki ogon jest od góry czarny, od spodu biały. Niektórzy mogą pomylić z zającem szarakiem, gdyż przypomina go nieco swoim wyglądem.
- Miejsce występowania: lasy, równiny
Mięso: 1/4
Typ: 1
PA do rozdania: 6
Kuna
Poza bardziej brązowym futrem, które utrzymuje przez oba sezony, nie różni się od gronostaja praktycznie niczym. Niektóre smoki jednak chętnie wpuszczają kuny do swoich siedzib, ponieważ te zwierzątka świetnie odławiają z jaskiń nietoperze.
- Miejsce występowania: góry, lasy
Mięso: 1/4
Typ: 1
PA do rozdania: 6
Kuropatwa
Duży, osiadły ptak z rodziny kurowatych. Głowa i kark oliwkowo-szare, policzki rude. Wierzch ciała szarobrunatny ze słabo zaznaczonymi rdzawymi i czarnymi poprzecznymi pręgami. Na barkach i skrzydłach niewielkie podłużne białe plamy. Spód i boki ciała szare z delikatnym, falistym rysunkiem, na bokach pionowe, szerokie rdzawe pręgi. Na białym brzuchu rdzawa plama w kształcie podkowy (u samic mniej wyraźna, często niekompletna). Sterówki rdzawo-brązowe, lecz środkowa para szarobrunatna. Lotki płowe z ciemno-rudymi plamami. Za okiem naga, pokryta brodawkami skóra, szczególnie rzucająca się w oczy w okresie godowym.
- Miejsce występowania: równiny, tereny podmokłe
Mięso: 1/4
Typ: 1
PA do rozdania: 6 + dodatkowy poziom Percepcji
Langusta
Na dnie cieplejszych słonych wód można wypatrzyć czasem parę długich wąsów sterczącą z długiego na sześć-siedem łusek karapaksu. Ze swoim wachlarzowatym ogonem langusta jest dość łatwa do wypatrzenia dla wprawnych ślepi. Problem z jej połowem jest innego rodzaju – gdzie są langusty, są zwykle i barrakudy. Mimo wszystko jest to łakomy kąsek dla smoka i to zarówno ze względu na wielkość jak i smak, choć smoki powietrzne oraz, ironicznie – bagienne określają jego mięso jako "ciągnące się i muliste".
- Miejsce występowania: zbiorniki słonowodne
Mięso: 1/4
Typ: 0
PA do rozdania: 0
Legwanowate
Mogą stanowić bezpieczny i stosunkowo łatwy łup dla spostrzegawczego i szybkiego łowcy... o ile głodnemu smokowi nie przeszkadza zabawa w kotka i myszkę za tymi zwinnymi jaszczurkami potrafiącymi na dodatek błyskawicznie upodabniać się kolorem do otoczenia. Podejście ich cichcem jest najlepszą taktyką, gdyż nie czując zagrożenia często wabią partnerów jaskrawą paletą barw. Niektóre z nich potrafią zaskoczyć umiejętnością szybowania między gałęziami drzew.
- Miejsce występowania: pustynia
Mięso: 2/4
Typ: 1
PA do rozdania: 6
Lew morski
Choć nieco mniejszy od foki szarej, brunatnoskóry lew morski stanowi równie smaczny kąsek, którego znacznie częściej niż szarą kuzynkę można spotkać w cieplejszej części wybrzeża. Te pozornie niezdarne zwierzątka są na tyle bystre, że nauczyły się nie do końca obawiać smoków i zdarza się, że pomagają morskim Łowcom w polowaniach w zamian za udziały w zyskach lub pozostawienie ich młodych w spokoju.
- Miejsce występowania: zbiorniki słodko- i słonowodne
Mięso: 3/4
Typ: 1
PA do rozdania: 6
Łabędź
Duży ptak wodny z rodziny kaczkowatych. Długość ciała ok. piętnaście szponów, rozpiętość skrzydeł pół ogona, masa zbliżona do księżycowego pisklęcia. Jednolicie biały, dziób czarny z żółtą nasadą. Młode są szare, szatę białą uzyskują w 10. księżycu życia.
- Miejsce występowania: zbiorniki słodkowodne
Mięso: 2/4
Typ: 1
PA do rozdania: 6 + dodatkowy poziom Percepcji
Łasica
Górska siostra gronostaja. Również prowadzi nocny tryb życia, lecz intensywne linienie w Porze Kwiecistych Ziem oraz Porze Liściastych Dywanów ułatwia wyśledzenie kryjówki łasicy w ciągu dnia. Futro piaskowe W Lata Ciepłe; w Lata Zimne popielate.
- Miejsce występowania: las, równiny
Mięso: 1/4
Typ: 1
PA do rozdania: 6
Łoś
Ssak kopytny z rodziny jeleniowatych. Łeb duży i wydłużony zakończony szerokim pyskiem. Wydłużona, szeroka, mięsista i ruchliwa górna warga pełni funkcje chwytne. Oczy małe słabo widzą, uszy długie do trzech szponów, spiczasto zakończone. Skośne nozdrza są skierowane do dołu. Krótka i masywna szyja umożliwia obracanie głowy w szerokim zakresie. Pod łbem na szyi zwisa narośl tłuszczowa z długim czarnym włosem, tzw. broda. Na grzbiecie w okolicy kłębu widoczny jest garb, a zad zwierzęcia jest nisko położony. Silne i bardzo długie nogi (badyle) zakończone są potężnymi, szeroko rozsuwalnymi racicami ułatwiającymi chodzenie po śniegu, bagnach i mokradłach bez zapadania się. Okrywa włosowa łosia jest jednolicie ciemnobrązowa, na nogach i brzuchu jaśniejsza – białawo-szara. Szata zimowa jest bardziej gęsta. Duże poroże.
- Miejsce występowania: las, równiny, tereny podmokłe
Mięso: 4/4
Typ: 1
PA do rozdania: 6
Makrela
Podczas tarła makrele wędrują przez morze całymi ławicami, przyciągając uwagę wszystkich morskich drapieżników obietnicą łatwej i tłustej zdobyczy. Kierowanie się w tym okresie w stronę przeciwną niż ławice z pewnością zwiększy bezpieczeństwo podróży ale... pozbawi smoka możliwości zanurzenia kłów w tym smakowitym mięsku.
- Miejsce występowania: zbiorniki słonowodne
Mięso: 1/4
Typ: 0
PA do rozdania: 0
Małpa (makak)
Te dziwaczne zwierzęta o wzroście od kilku pazurów po 1/3 ogona są ponoć bliskimi kuzynami ludzi. Do tego stopnia, by wśród smoków panowało przekonanie, że poznanie zachowań małp jest równoznaczne z poznaniem ludzkiej kultury. Ciężko się z tym nie zgodzić, skoro małpy tak samo jak ludzie nie reagują zwykle przyjaźnie na spotkanie z wielkim i groźnym gadem, obrzucając go gałęziami, resztkami jedzenia i w zasadzie wszystkim, co wpadnie im w łapy (innych małp okazjonalnie nie wyłączając). Z resztą nie bez powodu, gdyż mięso tych dziwnych istotek jest soczyste, różowiutkie i słodkie- w sam raz dla mięsożernych smoków.
- Miejsce występowania: lasy
Mięso: 2/4
Typ: 1
PA do rozdania: 6
Mątwa
W ciągu dnia odpoczywa zagrzebana w dnie morskim i czatuje na zdobycz. W nocy pływa tuż przy dnie polując na kraby, krewetki i ryby. Posiada gruczoł produkujący sepię i ma irytujący nawyk strzykania nią prosto w smocze ślepia przy każdej nadarzającej się okazji. Długa na 3-5 szponów.
- Miejsce występowania: zbiorniki słonowodne
Mięso: 2/4
Typ: 0
PA do rozdania: 0
Morświn
Każdy leniwy smok woli spotkać morświna niż delfina na polowaniu, choć niektórzy nie do końca je odróżniają, stając się tym samym tematem żartów morskich Łowców. Nawet ci Łowcy jednak, spytani o wygląd morświna odpowiedzą po prostu: "Wygląda jak głupkowaty, otyły delfin". Niektórzy z nich przebąkną coś jeszcze czasem o tym, że łatwo morświna zwabić przynętą z makreli czy śledzika.- Miejsce występowania: zbiorniki słonowodne
Mięso: 3/4
Typ: 1
PA do rozdania: 6
Mrówkojad
Odmiana o piaskowej barwie włosia jest największa – czasem ponad ćwierć smoczego ogona długości nie licząc samego ogona mrówkojada. Tego najłatwiej spotkać na obrzeżach lasów. W głębi można trafić na odmianę brązowo-piaskową; mniejszą i w przeciwieństwie do większego brata włażącą na drzewa w poszukiwaniu termitów.- Miejsce występowania: lasy
Mięso: 2/4
Typ: 1
PA do rozdania: 6
Muflon
Ssak łożyskowy z rzędu parzystokopytnych. Długość ciała od 12 do 14 szponów. Masa: owca – czteroksiężycowe a tryk pięcioksiężycowe pisklę. Ubarwienie tryków (zwane inaczej wełną lub runem) jest jasne, szata zimowa jest bardziej brązowa. Samce posiadają często tzw. siodło, charakterystyczną białą plamę na bokach ciała. Podbrzusze, lustro na zadzie i wewnętrzne strony nóg są białe. Wełna muflona, z wyjątkiem włosów na podgardlu, jest stosunkowo krótka. Charakterystyczne, duże, skręcone ślimakowato. Owce nie mają rogów, ewentualnie małe i skierowane do tyłu.- Miejsce występowania: góry, lasy
Mięso: 2/4
Typ: 1
PA do rozdania: 6
Okoń
Słodkowodna ryba. Osiąga do 6 szponów długości standardowej. Ciało wysokie, bocznie spłaszczone. Łuski małe, ktenoidalne, mocno osadzone w skórze. Pokrywy skrzelowe zakończone ostrymi kolcami, a ich górna krawędź jest ząbkowana. Otwór gębowy duży, przedni, tylna krawędź szczęki sięga do oka.
Grzbiet ciemnoszary do oliwkowo-zielonkawego, boki jaśniejsze. Na grzbiecie i bokach 5–9 poprzecznych, ciemnych smug, brzuch biały lub wchodzący w czerwonawy kolor o srebrzystym połysku. Pierwsza płetwa grzbietowa szara z ciemną plamą w tylnej części, druga płetwa zielonkawoszara, lekko przezroczysta, płetwy piersiowe żółtawoszare, pozostałe płetwy jaskrawoczerwone. Ubarwienie zmienne w zależności od miejsca przebywania, osobniki żyjące w płytkich prześwietlonych wodach są bardziej jaskrawo ubarwione od tych żyjących w ciemnych, głębokich wodach.- Miejsce występowania: zbiornik słodkowodny
Mięso: 1/4
Typ: 0
PA do rozdania: 0
- Miejsce występowania: zbiorniki słonowodne