A: S: 1| W: 1| Z: 2| I: 1| P: 2| A: 1
U: MA,MO: 2| B,S,Pł,A,O,W,MP,Skr,Kż: 3| Śl: 4
Atuty: Ostry węch; Pamięć przodka;
Mała kręciła ramionami, aby otrzeć się o Nadeithscallieth na tyle, by ukraść z jej łusek trochę ciepła. Miała, jak zwykle, nastawione uszka i w międzyczasie popatrywała ciekawie to na starszą smoczycę, to na skałę przed nimi. Nagle drgnęła, jakby chciała podskoczyć pod skrzydłem Nadeith, ale właśnie ze względu na to skrzydło się powstrzymała od mocniejszego ruchu.
– Hej, Nade, może ci pomogę! – zawołała, ciesząc się z tego faktu.
Wysunęła się spode skrzydła i miękkim, łowieckim krokiem podreptała trochę na bok, ustawiając się bokiem do większej smoczycy.
– Ja jestem za mała na te skały, ale ty jesteś większa i dasz sobie radę, jak się dobrze odbijesz! – poinformowała ją z wesołym uśmiechem na pyszczku. – Patrz, wystarczy się o tak ustawić...
Mówiąc kolejne czynności, sama je wykonywała, bo wiedziała, że jej opisy słowne nie są najpiękniejsze. Mała obniżyła ciało, zginając wszystkie cztery łapy, ale trzymała się nad ziemią tak, by brzuch nigdzie nie dotykał śniegu. Ogon uniosła, wyprostowany, trochę ponad biodra, a łeb za to obniżyła do wysokości ramion. Skrzydła wyraźnie strzepnęła, żeby było widać, jak dokładnie składa je przy swoich białych bokach.
– I trzeba się odbić przednimi, a potem tylnymi łapkami i... – kontynuowała, ciągle wykonując dokładnie to, o czym sama mówiła.
Jej przednie łapki odepchnęły ją od ziemi, a zaraz potem tylne mocno ją odbiły, niby dwie sprężyny. Ogon synchronicznie się obniżył, choć widać było, że Wrzos uważała, aby nie zarył w ziemię.
Przednie łapy z automatu podwinęła pod siebie, wyciągając jednocześnie całe ciało w kierunku, w którym chciała polecieć – do góry, trochę do przodu. W pewnym punkcie wygięła ciało w łuk, łbem i przednimi łapami wyciągając się do ziemi, a podkurczając tylne. Zabalansowała przy tym ogonem, co pomogło jej w ostatniej chwili lekko podnieść łeb, złożyć na ziemi przednie łapy i dostawić za nimi tylne. Ogon opadł bliżej ziemi.
– I na miękkich stawach, tak trochę, bo inaczej się można połamać – dokończyła, spoglądając na Nade. – Ja tam nie doskoczę, ale tobie się pewnie uda!
Licznik słów: 332
Wróciłam! Zaczynam odpisywać regularnie. Jeśli ci nie odpisałam – śmiało pisz na PW.
1. Ostry węch: +1 kość do testów na Percepcję przy użyciu węchu.
2. Pamięć przodka: -1ST do Ataku i Obrony w walce z drapieżnikami.
Posiadane: 2x perła, 4/4 mięsa, 2/4 owoców, kryształ Nenyi (do 8.05.16)
Fabularne: pióra sroki, bażanta i harpii, skóra lisa
by Szkarłatny