A: S: 1| W: 4| Z: 1| I: 5| P: 1| A: 2
U: B,S,L,O,W,K?,Skr,?l,M: 3| A,MA,MO,MP: 4
Atuty: Inteligentny; Niezdarny wojownik; Nieugi?ty; Wybraniec bogów
Samica przeniosła spojrzenie na Kaszmirowego i uśmiechnęła się lekko, słysząc jego pytanie. To było dobre, ale i osobiste zagadnienie, jednak zamierzała odpowiedzieć, bo nie czuła wstydu, iż była kapłanką Naranlei.
– Najczęściej modlę się do swej patronki, Naranlei, Pani Maddary, do jej Twórczyni. Jestem związana z tą energią twórczą nie tylko, jako Czarodziej. Podziwiam ją i oddałam się w posługę właśnie tej bogini, która dała tak piękny dar smokom. Niestety, nie wszyscy go doceniają, chociaż dzięki niemu mogą wznieśc się w przestworza, czy krzesać żywioł w swej piersi – odpowiedziała. – Modlę się o jej wstawiennictwo, o to, aby patrzyła na mnie dobrym okiem. Czasem też modlę się do Kammanora, Patrona Ognia, prosząc go o siłę, abym potrafiła przeciwstawić się przeciwnościom losu – uzupełniła i skierowała morskie ślepia ku Wiernej.
– Równinni... Tak, uważa się, że to głównie bezskrzydli, ale tak naprawdę to nie tylko oni. Mogą to być też inne rasy, które wyznają krwiożerczy tryb życia, zabijające dla przyjemności. Wbrew pozorom nie wszyscy Bezskrzydli są demonami żądz, nie. Każdy jest inny i nawet tam zdarzają się takie czarne owce, osobniki łągodniejsze, pragnące spokojnego życia. Swego czasu wiele ich tutaj przybywało. A skoro przeszli przez barierę, oznacza to, że nie chciały zagrozić wolnym stadom – mówiła wolno, w skupieniu dobierając słowa.
– Pierwsze ataki Równinnych nie były zbyt silne, ale za to częstsze. Atakowali raz za razem, osłabiając młode Stada. Wtedy pewien smok Ognia... nikt nie zauważył, że zdradza i donosi Równinnym o sytuacji za linią walk. Zwał się podajże Płomiennym Cieniem. Wtedy też, kiedy walki trwały i trwały, a coraz rzadziej wygrywano, smoki przechodziły załamanie wiary. Przestawały wierzyć, ponieważ Bogowie nie pomagali im, zapominając o tym, że to żywi winni radzić sobie z przeciwnościami, a nie Bogowie, czyż nie?
Pod osłoną nocy doszło do ataku. Podpalono tereny, wszędzie unosił się czarny dym. Wszystkie smoki wolnych stad staneły do walki, tylko jedna z uzdrowicielek, Sekret Pustyni, miała za zadnie wyprowadzić pisklęta i Adeptów do Białej Puszczy. Uważano, iż to miejsce jest chronione przez bogów.
Przewaga Równinnych była naprawdę znacząca, wiele Wolnych poległo w tej walce. Wtedy polegli też wszyscy Zapomniani, prorocy. Smoki Wolnych Stad upadły, przeżyła tylko Uzdrowicielka wraz z pisklętami i Adeptami. Została zabita za próby podburzania Równinnych. Pisklęta i Adepci wychowywali się w obozie Równinnych, były silne, zdrowe. Przez kilka pokoleń SWS nie mogli nic zrobić. Zabijano każdego, kogo uważano za Wolnego i po ukończeniu pięćdziesiątego księżyca. Zostawiano smoki młode i nie mające zbyt dużego pola manewru. Wtedy doszło do rzeczy niespotykanej. Jeden z Równinnych zakochał się w młodej smoczycy Wolnych Stad. Pomógł im w ucieczce. Wyobraźcie sobie młode smoki, które nigdy nie zaznały wolności, a które nagle znalazły się na ogromnej przestrzeni, bez przewodnika, przywódcy z jednym celem, odbudową Wolnych Stad – westchnęła na koniec, uśmiechając się lekko.
Zwróciła się do Piaskowej.
– Pierwsi Równinni... Nie wiem, naprawdę. Wtedy bariera nie istniała. Wbrew pozorom ten twó jest dosyć młody. Wtedy nic nie chroniło Wolnych przed atakami Równin. Ale ci teraz żyją głównie za barierą. I tak, zdarza się, że kilka osobników może przejść przez tą barierę i tu żyć.
Uśmiechnęła się do Oczka.
– Bóg Śmierci tutaj, w świątyni ma swoje leże, do którego każdy może przyjść. Czy Bogowie mogą zstępować na ziemię? Ależ oczywiście, są w końcu Bogami? Swego czasu na terenach Wolnych kroczyła Naranlea, chociażby. Od Łowcy Cienia zaś słyszałam, że na swym polowaniu spotkał piękną Nytbę – skinęła lekko łbem.
Licznik słów: 566
Nie poddawaj si? rozpaczy. ?ycie nie jest lepsze ani gorsze od naszych marze?, jest tylko zupe?nie inne. Zatem, , b?d?cie wierni, id?cie.
Atuty:
Inteligentna
Niezdarna Wojowniczka ~ Kiedy smok jest atakowany fizycznie, atakuj?cy ma dodatkowe +1 do ST;
Nieugi?ta ~ Pod koniec walki, je?li smok mdleje z powodu otrzymanych ran, mo?e zada? swojemu przeciwnikowi cios, przed którym obrona jest niemo?liwa;
Wybraniec Bogów ~ Smok ma dodatkowy 1 sukces przy rzutach na dowolnie wybran? przez siebie akcj? raz na pojedynek, misj? czy polowanie
Posiadane:
Mi?so: ~
Kamienie: ~
Inne: Eliksir zwi?kszaj?cy inteligencj?; Eliksir Lecz?cy rany ci??kie; Zielona ?uska G?osu Zapomnienia; Liliowy pukiel futra Ga??zki Ja?minu; Bia?e pióro z czerwonymi znaczeniami ?nie?nego Kolca; C?tkowane br?zowe pióro Bezkresnej Galaktyki; Bia?o z?ota ?uska Dwuznacznej Aluzji
PH: 2
Galeria:
By P?owy;By Krn?brny; By Piaskowa;By Arijka;By Wa?ka;By ZUSanna
Rhastath
A: S:2|W:2|Z:1|P:1
U: A, O:3|?l, Skr, MO, MA:1