A: S: 2| W: 4| Z: 3| I: 5| P: 1| A: 3
U: M,Kż,S: 1| A,O,Śl,Skr: 2| W,Pł,L,B,MP: 3| MO,MA: 5
Atuty: Szczęściarz; Niezdarny wojownik; Mistyk; Magiczny śpiew; Poświęcenie
// Ale pierwsze "u" w imieniu "Kruczopióry" jest otwarte ;).
– Ja się szkolę na czarodzieja – odpowiadam, uśmiechając się do ciebie. Że ty nie wiesz, kim chcesz zostać? Nic strasznego, na decyzję masz jeszcze czas! – Od pisklęcia fascynowała mnie maddara, to naprawdę niezwykła moc. Dzięki niej mogę na przykład zrobić... to! – krzyczę radośnie i wyszczerzy zęby, patrze, jak wielka, kolorowa tęcza znienacka pojawia się nad grzbietem Arylidii, w pięknym luku zaczynając się po jej lewej, a kończąc po prawej stronie! Tryskający feerią barw twór jest wręcz nienaturalnie soczysty w swym wyglądzie, wyraźnie wybijając się wśród śnieżnej bieli. – Mogę też zrobić to! – dodaję, zaś mój króliczek odrywa się od ciebie i jak gdyby nigdy nic, udaje się ku brzegowi tęczy, jak gdyby nic wbiegając na sam jej szczyt! Tam przystaje; prostuje się na dwóch łapkach, wychylając nieco, pociąga kilka razy nosem i zaczyna rozglądać się wokół, sprawiając wrażenie, jakby czegoś szukał. – I jeszcze to! – wydaję z siebie kolejny okrzyk, zaś trzecim tworem okazuje się... motyl. Wielki, wspaniały, skrzydła ma wysokie jak twój pyszczek, złożone z dwóch okrągłych kształtów, mniejszego i większego. Każdy z nich na środku ma czarną kropę, tę zaś otacza żółć, w dalszej ko9lejności pomarańcz, na samym krańcu zaś czerwień. Złote ciało owadziej istotki delikatnie błyszczy się, kiedy ta, począwszy od mojego nosa, wzbija się w powietrze, zatrzymując przed twoim pyskiem. Tkwi tak przez chwilę z bezruchu, aby następnie wykonać obrót wokół twojego ciała i na koniec wznieść się nieco w górę, na wysokość stojącego wciąż na tęczy króliczka.
I wtedy... I wtedy mój twór zaczyna śpiewać pięknym, męskim, wysokim głosem, kiedy w tym samym czasie mały ssak znów podnosi się na dwie łapki, rozpoczynając taniec szczycie na barwnego łuku!
Droga Arylidio, wartko płynie czas!
Dziś jesteś pisklęciem, jutro smokiem wraz!
Niech ten krótki okres miło płynie ci,
Gdy piękna beztroska wciąż się w tobie tli!
Nie odrzucaj prawdy, samą sobą bądź,
Kieruj się radością i z miłością rządź!
Wtedy gdy dorośniesz, zaraz ujrzysz wraz,
Iż wcale pisklęcy twój nie minął czas!
Uśmiecham się do ciebie pogodnie, kiedy motyl nagle rozpryskuję się, zmieniając w błyszczący, czerwony proszek, który delikatnie opada na twój nos, króliczek zaś wraca do swojej pierwotnej pozycji. Ach, czy to nie czas na kolejną moją kwestię...?
– Maddara to piękna moc. Moc, która pozwala spełniać marzenia... – mówię do ciebie pogodnie, uśmiechając się szeroko. – Ale oczywiście profesję powinnaś wybrać zgodnie z własnym sumieniem. Powinnaś zajmować się tym, w czym czujesz się najlepiej – zaznaczam, mrugając do ciebie porozumiewawczo ślepiem. A że ciekaw jest, jakie wrażenie wywarł na tobie pokaz... zamieniam się w słuch. Co mi teraz powiesz, droga Arylidio?
Licznik słów: 441
"To ... uzależnia, przyznaję. Jest jak upojne ziele, którego w każdej chwili chcesz więcej i więcej, niekoniecznie potrafiąc to pragnienie zatrzymać. Ale ja nie chcę go zatrzymywać" – Kruczopióry
Do woli uczę i pomagam wszystkim smokom oprócz tych, których Kruczopióry nie lubi (a te, których nie lubi, o tym wiedzą).
Żetony: 2 x złoty (wrzesień, listopad), 3 x srebrny (MG czerwiec, wrzesień, grudzień)
Szczęściarz: W przypadku akcji rozsądzonej niepowodzeniem (lub akcji utrudnionej) Atut daje automatyczny 1 sukces. Do użycia w pojedynczej akcji raz na dwa tygodnie w polowaniu/misji/jednym z etapów leczenia lub raz na pojedynek.
Niezdarny wojownik: Kiedy smok jest atakowany fizycznie, atakujący ma dodatkowe +1 do ST.
Mistyk: Raz na walkę smok ma 1 dodatkowy sukces do ataku magicznego. Dodatkowo raz na miesiąc podczas modlitwy w świątyni otrzymuje dar od swojego patrona. (ostatnie użycie w świątyni: 4 lipca)
Magiczny śpiew: Jeśli smok zanuci podczas swojej akcji, jego przeciwnik gubi swoją turę (nie może obronić się przed atakiem nucącego lub nie przeprowadza swojego ataku). Do użycia raz na pojedynek/misję/polowanie/co dwa tygodnie w wyprawie lub polowaniu łowcy.
Poświęcenie: Raz na atak smok może dodać jeden sukces kosztem rany lekkiej. Musi jednak określić użycie atutu przed atakiem.
Kruczopióry by: Szydzia Lisia Szkarłat Szydzia2 Młody Niewidoczek