A: S: 2| W: 4| Z: 3| I: 5| P: 1| A: 3
U: M,Kż,S: 1| A,O,Śl,Skr: 2| W,Pł,L,B,MP: 3| MO,MA: 5
Atuty: Szczęściarz; Niezdarny wojownik; Mistyk; Magiczny śpiew; Poświęcenie
Wiele księżyców już minęło, wiele wydarzeń mi się przytrafiło i wiele wody upłynęło w rzece Tyral, odkąd wkroczyłem na ziemie Wolnych Stad. A może nie wkroczyłem, może byłem tu od zawsze? Sam nie wiem, nie pamiętam. Nie mogę pamiętać. Zmiany towarzyszyły mi na każdym kroku – od bezbronnego, ale w zamian krnąbrnego i pyskatego pisklęcia do silnego, pewnego siebie... i wciąż pyskatego czarodzieja. Fakt, mógłbym od czasu do czasu powstrzymać tę swoją niewyparzoną gębę, ale przecież chyba nie czynię źle, hmmm? Prawda jest wartością najwyższą, prawda niekiedy brutalna, niekiedy nieprzyjemna, niekiedy przykra, niekiedy nadająca się tylko do wykrzyczenia w twarz, aby dotarła – ale prawda. Prawda, która niejeden raz sprowadziła na mnie kłopoty... ale właśnie dzięki prawdzie jestem tam, gdzie jestem. We wspaniałym stadzie, pod wodzą może nieśmiałej, ale dobrej przywódczyni, a przede wszystkim – z piękną, białofutrą smoczycą u swojego boku. I nawet w sojuszu z tymi, przed którymi onegdaj uciekałem.
Earie zabiera mi czas, ale daje szczęście – dlatego z rzadka mam już teraz chwile na krótkie, samotne spacery, jak dziś. Właściwie to musiałem wykorzystać moment, kiedy położyła się spać, dając jej koniecznie buziaka na dobranoc – to znaczy liżąc ją po policzku – aby móc pozwiedzać znów samotnie tereny wspólne, jak za młodu. Aż zalazłem tutaj – w okolice wodospadu. W gruncie rzeczy przeszedłbym obok niego bez większej uwagi, ale gdy na niebie zabłyszczało jaśniej słońce, dało się dostrzec... hmmm... nienaturalnie odbijające się od spadającej ściany wody światło? Podszedłszy bliżej i spojrzawszy z boku, wiedziałem już, że przeczucie mnie nie myliło – grota. Ustronna, dyskretna, ciemna... i przepełniona szumem fal rozbijających się o twarde, kamienne dno strumienia. Mmmm... Tak, to bardzo dobre miejsce na chwilę odpoczynku po długim marszu.
Ostrożnie postępując po kamieniach, włażę do środka, niby zgrabnie, ale jednak nie tak łatwo uniknąć uderzenia orzeźwiającej, mokrej ściany w kark. Brrrr! Parskam śmiechem; znalazłszy się w całości w mrocznej wnęce, energicznie potrząsam całym ciałem i prycham, wydmuchując z nosa wilgoć, aby następnie wzrok swój utopić w nieprzebranej ciemności skalnego korytarza. Światło... Tak, małe, dyskretne, żółte światełko, coby przypadkiem nie spłoszyć... ani nie sprowokować potencjalnych mieszkańców tego miejsca. To się pojawia niedaleko przed moim pyskiem, drobne, o kształcie ogona świetlika.
I pomyśleć, że ten pierwszy twór magiczny, który kazał mi kiedyś wymyślić Kaszmirowy, może okazać się aż tak przydatny w życiu. Ciekawi mnie zresztą, gdzie się teraz podział; dawnośmy się nie widzieli... futrzasty ksenofobie.
Licznik słów: 396
"To ... uzależnia, przyznaję. Jest jak upojne ziele, którego w każdej chwili chcesz więcej i więcej, niekoniecznie potrafiąc to pragnienie zatrzymać. Ale ja nie chcę go zatrzymywać" – Kruczopióry
Do woli uczę i pomagam wszystkim smokom oprócz tych, których Kruczopióry nie lubi (a te, których nie lubi, o tym wiedzą).
Żetony: 2 x złoty (wrzesień, listopad), 3 x srebrny (MG czerwiec, wrzesień, grudzień)
Szczęściarz: W przypadku akcji rozsądzonej niepowodzeniem (lub akcji utrudnionej) Atut daje automatyczny 1 sukces. Do użycia w pojedynczej akcji raz na dwa tygodnie w polowaniu/misji/jednym z etapów leczenia lub raz na pojedynek.
Niezdarny wojownik: Kiedy smok jest atakowany fizycznie, atakujący ma dodatkowe +1 do ST.
Mistyk: Raz na walkę smok ma 1 dodatkowy sukces do ataku magicznego. Dodatkowo raz na miesiąc podczas modlitwy w świątyni otrzymuje dar od swojego patrona. (ostatnie użycie w świątyni: 4 lipca)
Magiczny śpiew: Jeśli smok zanuci podczas swojej akcji, jego przeciwnik gubi swoją turę (nie może obronić się przed atakiem nucącego lub nie przeprowadza swojego ataku). Do użycia raz na pojedynek/misję/polowanie/co dwa tygodnie w wyprawie lub polowaniu łowcy.
Poświęcenie: Raz na atak smok może dodać jeden sukces kosztem rany lekkiej. Musi jednak określić użycie atutu przed atakiem.
Kruczopióry by: Szydzia Lisia Szkarłat Szydzia2 Młody Niewidoczek