A: S: 2| W: 2| Z: 2| I: 1| P: 3| A: 1
U: A,O,MP,Śl,W,L,Pł,B,Kż,M,MA,MO:1| Skr:2
Atuty: Spostrzegawczy; Pamięć przodka; Tropiciel; Znawca terenów; Wybraniec bogów
– Noooo.... przezroczysta miseczka jaką stworzyłeś, dowodzi że możesz tworzyć funkcjonalne przedmioty. Nie są trwałe, znikają gdy przestaniesz na nie zwracać uwagę, lub gdy wyczerpie się zgromadzona w nich moc. Znaczy to że nie zrobisz sobie donicy w ten sposób, nie posadzisz w nim kwiatka i będziesz trzymał do ozdobienia tarasu, przy wejściu do jaskini. Ale możesz zrobić to: –
– Piórko wziął miseczkę, nabrał wody z wodospadu i wrzucił tam kilka zebranych pospolitych ziół. Skupił się i przywołał w wyobraźni małą, wielkości jabłka kulę, zbudowaną z magmy, jak ta wylewająca się z wulkanu, o jej konsystencji, wyglądzie, i właściwościach. Gorąca magma rozpaliła się na jakimś kamieniu, trawiąc go powoli swoim gigantycznym ciepłem. Ciepło rozchodziło się na boki i czuć je było wyraźnie. Piórko następnie sprawił, że miseczka zawisła w niewielkiej wysokości, nad tą drobiną magmy, a po chwili woda w niej zaczęła się gotować. Piórko wylał gotującą się wodę na magmę, która zresztą zaraz znikła i oddał naczynie.
– Przykład użycia magicznego tworu. Chwali się tobie że był na tyle trwały i funkcjonalny, że dało się coś takiego uczynić. Na zakończenie nauki tylko dwie rzeczy. Pokażę ci jak podnosić przedmioty i dostaniesz test do wykonania.–
– Musisz wiedzieć że magicznie nie możesz nic zniszczyć, ani nawet przesunąć. Nasza magia oparta jest o maddarę. A ta służy do tworzenia, nie do zjawisk kinetycznych, czy do czegokolwiek innego. Jednak możesz używać pośrednich rozwiązań. Widziałeś że nie trzymałem miseczki w łapach, aby się nie poparzyć. Lewitowała nad kulą magmy, którą stworzyłem. Ty masz władzę poruszać swoim tworem. Możesz sam sprawić że przedmioty które stworzysz, zawisną, polecą, popłyną. Wystarczy że wyobrazisz to sobie. Ale ja nie mam wpływu na twoją magię. Dla mnie to była zwykła miseczka, woda w niej i zioła, były też prawdziwe, przynajmniej z mojego punktu widzenia. To jak sprawiłem że zawisła nad płomieniem? –
– Otóż moja wyobraźnia dotyczyła innej miseczki, która przyległa do twojej od spodu. Nie była widoczna, gdyż nie nadałem jej cech wizualnych, ale nadałem jej kształt i gęstość i twardość, w który mogłem tchnąć maddarę. A to był już mój twór, którym mogłem sterować. Sprawiłem że zawisł. wraz z twoją miseczką nad ogniem lawy. Proste nie?–
Piórko pomyślał teraz nad zadaniem. Nie wiele przekazał adeptowi, ale wystarczy mu praktycznie do wszystkiego, zresztą większość odkryje już sam.
– Widzisz tutaj jest dość duży głaz. Leży w wodzie, tuż za wodospadem. Wyjmij go stamtąd, a będę wiedział, że umiesz zarządzać swoją maddarą w podstawowym stopniu.–
Licznik słów: 408
Przedmioty Posiadane:
P: 31/4 mięsa, 2/4 owoców
K: 1x opal, 1x ametyst, 3 x diament, 2 x topaz, 2 x szmaragd, 1x szafir, 1x perła, 4x nefryt 1x turkus
Inne: 5x babka lancetowata
Atuty:
Pamięć przodka (-1 do ST do Ataków/Obrony podczas walki z drapieżnikami)
Tropiciel (Raz na dwa tygodnie smok znajduje na polowaniu zwierzę dające 4/4 mięsa, niezależnie od tego czy go szuka. Dodatkowo raz na miesiąc podczas modlitwy w świątyni otrzymuje dar od swojego patrona).
Znawca terenów (Raz na dwa tygodnie smok napotyka na polowaniu/wyprawie dodatkową zdobycz (dającą 4/4 mięsa), kamień czy dorodne zioło (w zależności od tego czego akurat szukał).
Wybraniec bogów:
Smok ma dodatkowy 1 sukces przy rzutach na dowolnie wybraną przez siebie akcję raz na pojedynek, misję czy polowanie, w polowaniu łowcy raz na dwa tygodnie.
——————————————
Piórko Nadziei w życiu poza światem ma bardzo mało czasu, bo jest robolącym całymi dniami robolem, ale odpisuje codziennie i nie waha się uczestniczyć w dowolnej fabule. Natomiast w smoczym życiu jest miły i usłużny i bardzo chętnie uczy inne młode smoki. Jest łowcą aktywnym i zawsze u niego znajdziesz mięsko.