A: S: 1| W: 4| Z: 5| M: 1| P: 3| A: 2
U: B,L,Pł,O,W,MO,MA,MP,Kż,M: 1| Śl,A: 2| Skr: 3
Atuty: Ostry Wzrok, Szczęściarz, Poszukiwacz, Wybraniec Bogów, Nieulękły
Kąciki pyska prorokini uniosły się w delikatnym uśmiechu, jak u pisklęcia dumnego ze swojej psoty. Lepiej, żeby nie nadużywał swojego przywileju, inaczej rzeczy które mógł zobaczyć w jej umyśle nawiedzałby go przez resztę jego wiecznego żywota. Umysł Dzikiej był studnią bez dna, pełną inspiracji i sugestii, których nie powstydziłby się sam Uessas.
Smoczyca słuchała kolejnych słów o równowadze, które można by streścić w dwóch zdaniach: pomogę wam, ale nie za darmo, bo nie jestem waszą matką. Co było dla niej całkiem rozsądnym podejściem i czym wyjaśniła sobie dlaczego za nauki u Kaltarela trzeba było płacić. Kamień i mięso były symbolami wysiłku, jaki podejmował smok by udowodnić, że jest godzien nauki. Wysiłek ten był równoważony otrzymaną nagrodą: poszerzeniem swoich umiejętności, kompanem lub wyraźnym wzmocnieniem ciała. Wcześniej nie wiedziała tylko, że wynika to z bardziej boskich praw, a nie samej zachcianki Nauczyciela
– Gdybym była pewna twoich zamiarów lub boskiej natury nie siedziałabym tutaj i nie zadawałabym ci tylu pytań, tylko była w drodze po iskrę. – Dzika szukała odpowiedzi nie tylko dla siebie samej i zaspokojenia własnej ciekawości, ale też dla wszystkich smoków Wolnych Stad. Na pewno zebranie nie obejdzie się bez tabunu pytań, wątpliwości i czekających na nią zaostrzonych pali. Dla dobra swojego zielonego zadu chciała być w stanie na nie odpowiedzieć. – Może to co mówisz jest prawdą. A może właśnie podpisałam wyrok nie tylko na swój stary tyłek, ale także całe Wolne Stada. Jaka więc jest cena za twoje błogosławieństwo? W jaki sposób będzie ono chronić zwiadowców? – na szybko nadała roboczą nazwę smokom, które zamierzała wokół siebie zgromadzić. Bo tym w zasadzie były dla nich wyprawy po za Barierę: zwiadem. Mieli jakieś tam ułamki wiedzy o tych, którzy przybyli spoza niej, ale nic nie było wyryte w kamieniu i musieli najpierw wybadać otaczające ich tereny. Jej ogon zachrobotał na twardej, świątynnej skale, kiedy Kaltarel wspomniał o konsekwencjach nadużywania mocy. Oględnie i ogólnie, co nie zmieniało faktu, że Tarram kiedyś tę równowagę złamał i zagarną sporą część mocy dla siebie. Skutki odczuli w pierwszej kolejności oni, zaś skutki tego działania na bogach nie były im znane lub zatarły się w pokoleniowej pamięci. – Dałeś mi część swojej mocy, jestem twoją Iskrą. Mam jej niewielki ułamek, więc skoro jesteś w stanie stąd wyczuć nici pozostałych, ja także będę mogła je rozpoznać. Coś poczuję, zobaczę, a może usłyszę ich wołanie, jeśli znajdę się dostatecznie blisko. Gdy uczyniłeś mnie prorokiem, przez chwilę miałeś wokół siebie złotą poświatę, która nie była zwykła maddarą. Podejrzewam, że pozostałe iskry, przedmioty dotknięte przez bogów będą miały podobną aurę. – odpowiedziała. Nie patrzyła jednak na czarnołuskiego, ale przyglądała się stojącemu przed nią posągowi Immanora, badając go dokładnie wzrokiem. Czy skoro teraz widziała ślady boskich ingerencji mogła dostrzec na nim coś nowego? Jakieś magiczne znaki? Symbole? Coś czego nie zauważała wcześniej?
– Jeszcze jedna sprawa. O ile uda się odzyskać chociaż jedną iskrę, zakładam że niedługo zrobi się tu tłoczniej i nie będzie miejscana rozmowę w cztery oczy. Zmierzch i Jad mieszkali w jaskiniach w centrum Zimnego, ale gigant zamienił je w gruzowisko. Zakładam, że kiedy dogadam się z Opiekunem zachowam swoją grotę na terenach Ziemi, ale przydałaby mi się siedziba na bardziej neutralnym terenie, gdzie będą mogli mnie odwiedzać zwiadowcy, ciekawscy, przyjaciele, mąciwody i wszyscy ci, którzy będą mieli za dużo czasu, i w którym będziemy mogli porozmawiać w spokoju. Mam sama się zorganizować czy zająć konkretne miejsce? – zapytała, wracając wzrokiem do postury boga Zimy. Rozmawiali już dość długo, powinna zrobić się już głodna po takiej masie przeżyć. Dziwne.
Licznik słów: 584
Ostry WzrokWszystkie testy percepcji na polowaniu oparte na wzroku mają dodatkową kość.SzczęściarzW przypadku akcji rozsądzonej niepowodzeniem (lub akcji utrudnionej) Atut daje automatyczny 1 sukces. Do użycia w pojedynczej akcji raz na dwa tygodnie w polowaniu/misji lub raz na pojedynek. Następne użycie (polowanie): 03.07PoszukiwaczRaz na tydzień w polowaniu/misji smok ma 1 dodatkowy sukces do testów na Percepcję (niepołączonych z żadną umiejętnością). Następne użycie (polowanie): 28.06Wybraniec BogówSmok ma dodatkowy 1 sukces przy rzutach na dowolnie wybraną przez siebie akcję raz na pojedynek, misję czy polowanie (w polowaniu łowcy raz na dwa tygodnie). Następne użycie (polowanie): 16.06 NieulękłyDo smoka należy pierwszy ruch w walce, a przeciwnik ma +1 ST w pierwszej turze.
Karta kompana | za avatar pięknie dziękuję Kryształowemu Kolcowi ♥ | Drzewko genealogiczne | Następne użycie Błysku: 02.07