A: S: 5| W: 3| Z: 2| M: 2| P: 3| A: 5
U: W,B,Pł,MP,MA,MO,Skr,Śl,Kż: 1 |L,Prs,O: 2 |A: 3
Atuty: Wiecznie młody, Boski ulubieniec, Oddech Wiary, Nieugięty, Magiczny śpiew, Uzdolniony
"Czemu zagrodziłeś wyjście?"
Huh...
Samiec mruknął do siebie, a na jego pysku na moment pojawił się nieprzyjemny grymas. Szybko jednak zniknął, a poważny wyraz pyska powrócił.
– Wybacz, chciałem posłużyć się podstępem i wywołać w tobie strach przed śmiercią, co było niehonorowe z mojej strony. Chodźmy dalej, do następnego pomieszczenia, gdzie kontynuujemy tą rozmowę.
Przeszedł do Niszy Zadumy, gdzie znajdowały się posągi pozostałych bogów, które nie należały bezpośrednio do rodziny Immanora. Starał się na tyle, na ile potrafił, przybliżyć powiązania tych bogów z głównym panteonem, o których można było przeczytać w kronikach. Do tego pokazał też miejsce poświęcone duszkom wspominając o głównej piątce, która doznała owego zaszczytu.
– Powracając do twoich pytań: sam przecież określiłeś czym są dowody. Są to boskie interwencje i inne nadnaturalne wydarzenia, które mogły zostać udokumentowane przez świadków. Żaden duszek nie byłby w stanie dorównać bogom, gdyż chociażby Viliar i Valanyan, gdy stali się bogami, unieśli się ponad wszelkie duszki. Nie zrozum mnie źle, same duszki również mogą stać się niewyobrażalnie potężne, jednak ich moc blednie, w porównaniu ze naszymi bogami.
To bogowie władali ich duszami i wkładali je w nowe ciała. To oni wskrzeszali ich po nieszczęśliwej śmierci. Przywracali im utracone części ciała. Mogli przesunąć księżyc, władać pogodą, czy stworzyć magiczną barierę, która chroniła Wolnych przed złem zewnętrznego świata. Tylko dureń mógłby się nie bać ich przeraźliwej siły.
Ślad Chmur
Licznik słów: 225
> wygląd < > theme <
Boski Ulubieniec: darmowe błogosławieństwo na zwiad
Oddech Wiary: dodatkowa kość do biegu, ataku i obrony; w przypadku niepowodzenia – rana ciężka. Negatywny efekt nie uruchamia się podczas obrony Wolnych Stad ani w sytuacji zagrożenia życia proroków
– w walce o czempionat Viliara atut działa jak zwykła Adrenalina;
– smok może poprosić o wyłączenie atutu w dowolnej sytuacji;
– za obronę Wolnych Stad uznaje się też walki na misjach zwiadowczych (np. ratunkowych);
– za zagrożenie życia uznaje się walki bez ograniczeń gdzie przeciwnik ma kości na zadanie rany śmiertelnej oraz wszystkie sytuacje, gdzie ktoś atakuje proroków bez ich zgody, niezależnie od posiadanych kości.
Nieugięty: mdlejąc, smok może wykonać ostatnią akcję, a przeciwnik ma do swojej +4 ST
Magiczny Śpiew: raz na pojedynek/polowanie i wyprawę/2 razy na polowanie łowcy, odejmuje 3 sukcesy przeciwnika
Boreas (kobold T2)
A: S: 1| W: 1| Z: 1| M: 1| P: 1| A: 2
U: B,A,O,Skr,Śl: 1
Euros (kobold T2)
A: S: 1| W: 1| Z: 1| M: 1| P: 1| A: 2
U: B,A,O,Skr,Śl: 1
Notus (kobold)
Zefir (kobold)