A: S: 5| W: 3| Z: 2| M: 2| P: 3| A: 5
U: W,B,Pł,MP,MA,MO,Skr,Śl,Kż: 1 |L,Prs,O: 2 |A: 3
Atuty: Wiecznie młody, Boski ulubieniec, Oddech Wiary, Nieugięty, Magiczny śpiew, Uzdolniony
– Trudność życia pozwala nam stać się lepszymi smokami. Dobrobyt i prosta ścieżka do podążania jedynie by nas upodliły w dłuższym czasie. Sprawiłyby, że nawet podążanie tą prostą ścieżką, stałoby się trudne i wymagające, a my pragnęlibyśmy jeszcze łatwiejszego życia. – Fioletowooki podrapał się po podbródku, zastanawiając się, jak mógłby nieco lepiej przybliżyć to, co miał na myśli.
– Żył kiedyś Leniwy Łowca. Mimo swej przywary lenistwa, wychodził codziennie polować i dzięki niemu stado nie było głodne. Wielce go to jednak męczyło.
Pewnego polowania zaczął narzekać do Boga Łowów: "Thaharze, czemu polowanie musi być takie trudne? Często, gdy skradam się do zwierzyny, ona mnie zauważa i muszę za nią gonić. Czy nie mógłbyś sprawić, żeby zwierzyna nie uciekała? Stado byłoby wtedy lepiej nakarmione i szczęśliwsze."
Pan Łowów zlitował się nad biednym smokiem i uczynił wedle życzenia. Zwierzyna przestała uciekać, a Leniwy Łowca wielce się uradował, że jego łowy stały się łatwiejsze. Stado jadło więcej i wszyscy chwalili Leniwego Łowcę, że dostarcza im tak dużo jedzenia.
Wkrótce jednak Leniwego Łowcę znowu zaczęło trudzić polowanie. Stado znowu miało tylko tyle jedzenia ile potrzebowało, a smok żalił się podczas polowań do Boga Łowów: "Thaharze, czemu polowanie musi być takie trudne? Często, gdy śledzę zwierzynę, trop mi się urywa i zostaję z niczym. Czy nie mógłbyś sprawić, żeby zwierzyna nawoływała mnie, gdy będę blisko? Stado byłoby wtedy lepiej nakarmione i szczęśliwsze."
Pan Łowów zlitował się ponownie nad biednym smokiem i uczynił wedle życzenia. Zwierzyna nawoływała łowcę, gdy ten znajdował się blisko. Leniwy Łowca wielce się udarował, że jego łowy stały się łatwiejsze. Stado jadło więcej i wszyscy chwalili Leniwego Łowcę, że dostarcza im tak dużo jedzenia.
Wkrótce jednak Leniwego Łowcę znowu zaczęło trudzić polowanie. Stado znowu miało tyle jedzenia ile potrzebowało, a smok żalił się do Boga Łowów, wylegując w swojej grocie: "Thaharze, czemu polowanie musi być takie trudne? Często, ciężko mi wstać z groty i pójść poszukać zwierzyny w lesie. Czy nie mógłbyś sprawić, żeby sama przychodziła do mnie. Już i tak nie ucieka, a nawet nawołuje mnie gdy jej szukam, to czemu nie mogłaby sama do mnie przyjść? Stado byłoby wtedy lepiej nakarmione i szczęśliwsze."
Pan Łowów wielce pogniewał się na smoka, mówiąc: "Leniwy Łowco, nigdy dosyć ci nie jest ułatwień w łowach. Ani się nie skradasz, ani nie śledzisz, a teraz jeszcze nie chcesz choćby wyjść na łowy. Żaden z ciebie łowca. Odbieram dane ci dary."
Z tymi słowami, Pan Łowów odczynił wszystkie poprzednie życzenia. Leniwy Łowca wielce się przeraził, że jego łowy stały się trudniejsze. Obrósł już w tłuszcz i ciężko mu było wędrować długo po lesie, szukając zwierzyny. Jego zmysły stępiły się od wygody i podążając za tropem niemal zawsze go gubił. A gdy w końcu odnalazł zwierzynę, całkowicie zapomniał jak się skradać i zwierzyna zawsze mu uciekała.
W stadzie nastał wielki głód i wszyscy gniewali się na Leniwego Łowcę, że nie przynosi im jedzenia. Wygnali go precz, a że zapomniał jak polować, prędko umarł z głodu. Stado zaś wybrało nowego łowcę, który wychodził codziennie polować i dzięki niemu stado nie było głodne."
Zatracona Tożsamość
Licznik słów: 506
> wygląd < > theme <
Boski Ulubieniec: darmowe błogosławieństwo na zwiad
Oddech Wiary: dodatkowa kość do biegu, ataku i obrony; w przypadku niepowodzenia – rana ciężka. Negatywny efekt nie uruchamia się podczas obrony Wolnych Stad ani w sytuacji zagrożenia życia proroków
– w walce o czempionat Viliara atut działa jak zwykła Adrenalina;
– smok może poprosić o wyłączenie atutu w dowolnej sytuacji;
– za obronę Wolnych Stad uznaje się też walki na misjach zwiadowczych (np. ratunkowych);
– za zagrożenie życia uznaje się walki bez ograniczeń gdzie przeciwnik ma kości na zadanie rany śmiertelnej oraz wszystkie sytuacje, gdzie ktoś atakuje proroków bez ich zgody, niezależnie od posiadanych kości.
Nieugięty: mdlejąc, smok może wykonać ostatnią akcję, a przeciwnik ma do swojej +4 ST
Magiczny Śpiew: raz na pojedynek/polowanie i wyprawę/2 razy na polowanie łowcy, odejmuje 3 sukcesy przeciwnika
Boreas (kobold T2)
A: S: 1| W: 1| Z: 1| M: 1| P: 1| A: 2
U: B,A,O,Skr,Śl: 1
Euros (kobold T2)
A: S: 1| W: 1| Z: 1| M: 1| P: 1| A: 2
U: B,A,O,Skr,Śl: 1
Notus (kobold)
Zefir (kobold)