A: S: 2| W: 3| Z: 3| M: 4| P: 3| A: 5
U: Kż,Śl,MA,MO,Skr,B,L,A,O: 1| Pł,Prs,MP: 2| W: 3
Atuty: Stalowy żołądek, Ostry węch, Szczęściarz, Alchemik, Wybraniec Bogów, Magiczny Śpiew, Pechowiec
Kalectwa: +4 ST do akcji fizycznych i magicznych [ślepota]
// Naranlea
Sekcja przydreptała pod piedestał Naranlei, niosąc ze sobą lśniący, fioletowy kamień szlachetny. Bogini Magii według legend była związana z Ametystami, toteż piastunka uznała, że byłby to odpowiedni podarunek. Złożyła go na piedestale w miejscu, gdzie mogłyby spocząć łapy bogini.
– Naranleo, od jakiegoś czasu piszę nową poprawioną kronikę do Giganta i jak studiowałam historię Wolnych Stad, zaczęłam coraz bardziej doceniać różne rzeczy, jakie bogowie zrobili dla nas. Tak szczerze, według mnie, największym darem była chyba twoja Magiczna Bariera, a przynajmniej wywarła największe piętno (w dobrym sensie) na smocze życia w czasie, gdy istniała.
Podrapała się po podbródku, zastanawiając się, jak do tego podejść, żeby przypadkiem nie rozgadać się na kilkadziesiąt pacierzy, dywagując nad różnymi wydarzeniami historycznymi, które nie były aż tak powiązane z samą Magiczną Barierą.
– Gdy byłam młoda, a było to już wieledziesiąt księżyców po tym, jak Bariera przestała istnieć, moja rodzina wciąż o niej mówiła. Mi też tak zostało i szczerze do teraz, jak są jakieś wycieczki za granice stad, to mówię o nich, że są "za Barierą". Nigdy się bardziej nad tym nie zastanawiałam, ot przyzwyczajenie. Ale teraz, jak spisywałam wydarzenia jeszcze sprzed jej powstania, uświadomiłam sobie jak olbrzymie miała dla nas znaczenie.
Praktycznie cały okres, od samego początku kronik, aż do powstania bariery, to samo cierpienie. Dosłownie. Sama pewnie pamiętasz to, jak okrutne dla nas były Smoki Równin. Zsyłali na nas zarazy, które za każdym razem pozostawiały tylko dziesiątą część smoków przy życiu. Oczywiście nie jest to potwierdzone, ale jak dla mnie to jest zbyt podejrzane, ze ów zarazy za każdym razem poprzedzały atak Równinnych. Za każdym razem!
W każdym razie, Równinni byli dla nas prawdziwą plagą. Zsyłali na nas zarazy, mordowali nas, popychali do zdrady, nawet spalili naszą krainę i zmusili do ucieczki. A z tego wszystkiego najgorszym chyba była dwustu-księżycowa niewola. Dwieście księżyców! To jak dwa smocze pokolenia, a w tamtym czasie to nawet z osiem, bo Równinni zabijali każdego, kto by dożył dorosłości, lub choć spróbował skorzystać z twojego daru maddary.
Gdy wtedy do nas przyszłaś, po setkach księżyców cierpienia, smoki mogły po raz pierwszy raz prawdziwie poczuć ulgę. Mogły prawdziwie poczuć się bezpieczne. Twoja Magiczna Bariera była czymś prawdziwie niezwykłym. Um...
Przetarła mokre ślepia, które napełniły się czarnymi łzami od chwilowego wzruszenia.
– Aż szkoda, że nie mogłam jej nigdy ujrzeć na oczy. To nowe magiczne drzewo w Słońcu jest wyjątkowo piękne więc mogę sobie tylko wyobrażać jakie sama Bariera mogła sprawiać wrażenie. No, chyba że była niewidoczna... wtedy to trochę głupie marzenia z mojej strony, he he.
Czuję się trochę jak przedstawiciel tych dawnych i odległych pokoleń, jak tak opisuję ich życia w kronikach. Chciałabym choć symbolicznie podziękować ci za Magiczną Barierę tym drobnym podarunkiem ametystu. A oprócz tego, co pewnie będzie znacznie lepszym podarkiem, chciałam nazwać czasy Magicznej Bariery od twojego patronatu: Erą Mocy. Byłaby wtedy po Erze Ucisku, gdy Równinni nękali nas bez końca, a poprzedzała by Erę Iskier, w której w sumie do teraz się znajdujemy.
Wiem, że to tylko nazwnictwo, ale zawsze to taki drobny gest. Poza tym, może i inne smoki, które o samej Barierze nie słyszały, doceniłyby bardziej, jak wielki wpływ miała na naszą historię? Oczywiście, o ile nie miałabyś nic przeciwko temu...
Wszak nie zapomniała o tym, że ona sama raczej nie będzie dobrze zapamiętana, ze względu na to co zrobiła w przeszłości. Oczywiście, o tym też napisała w kronikach więc nawet gdyby chciała, to nigdy przed tym nie ucieknie.
Licznik słów: 569
{ teczka } { theme }
.
.
────────────── ☬ ──────────────
.
Kryształ Zielarza: +1 sztuka do wszystkich zbiorów ziół
.
Pechowiec: po każdym niepowodzeniu -1 ST do następnej akcji. Bonus sumuje się do 3 porażek z rzędu.
.
Ostry Węch: dodatkowa kość do testu Percepcji opartego na węchu (zwierzyna, mniejsze pożywienie)
.
Szczęściarz: 1 sukces zamiast niepowodzenia raz na 2 tygodnie
.
Alchemik: dwa razy na miesiąc tworzenie podwójnej dawki eliksiru (2 zamiast 1)
.
Wybraniec Bogów: raz na pojedynek/polowanie +1 sukces. Jeśli użyte do A/MA, kara +2 ST
.
Magiczny Śpiew: raz na pojedynek/polowanie, odejmuje 3 sukcesy przeciwnika
.
────────────── ☬ ──────────────
| Limo – brzeginia T2 | | Mokradło – kuropatwa T3 |
| S: 1| W: 1| Z: 2| M: 1| P: 3| A: 2 | | S: 3| W: 2| Z: 1| M: 1| P: 2| A: 1 |
| Pł, A, O, Śl, Kż, MP: 1| Skr: 2 | | B, L, Kż, Skr, Śl: 1| A, O: 2 |
.
W jaki sposób Mokradło może zadać ranę średnią lub ciężką?
Jego dziobanie/drapanie wywołuje u przeciwnika silne poparzenia pochodzenia magicznego.