A: S: 5| W: 3| Z: 2| M: 2| P: 3| A: 5
U: W,B,Pł,MP,MA,MO,Skr,Śl,Kż: 1 |L,Prs,O: 2 |A: 3
Atuty: Wiecznie młody, Boski ulubieniec, Oddech Wiary, Nieugięty, Magiczny śpiew, Uzdolniony
// Kammanor
Siderus ukłonił się nisko przed pomnikiem Kammanora. Jego myśli krążyły obecnie wokół tematu, który niezmiennie powracał niczym nocna zjawa. Myśli o upadłym bogu i myśli o trójce bogów, których nie znał, aż do przybycia na Wolne Stada.
– Kammanorze, tyś kroczył jako pierwszy po tym świecie, razem ze swym bratem. Tyś był świadkiem powstania każdego z bogów. Tobie też było wielokrotnie widzieć upadek i zdradę. Proszę cię łaskawie o pomoc w odnalezieniu prawdy, gdyż myśli me mąci niepewność.
Gdy byłem młody, znałem tylko dwunastu bogów. Znałem Immanora, Kammanora, obu waszych braci – Tarrama i Tahara – i waszą siostrę – Nenyę. Znałem synów Wodnej Nimfy – Viliara i Valanyan – oraz ich rodzeństwo, dzieci Immanora – Uessasa i Nytbę. Znałem córkę Immanora – Naranleę – oraz jej potomstwo – Lahae i Erycala.
Moje stado nigdy nie dowiedziało się o upadku Tarrama, kiedy jego miejsce zajął nowy bóg – Ateral. Podobnie, dopiero tutaj, pośród Wolnych Stad, poznałem Sennah i Kaltarela, bogów całkiem obcych moim ojcom.
Już kilkukrotnie smoki pytały mnie o stan boskości twego upadłego brata. Pytano mnie też o potężne istoty spoza tej krainy. O bogów, których nieznamy, podobnie jak ja nie znałem Aterala, Sennah i Kaltarela. Wybacz więc prosze moją bezpośredność, gdy ośmielę się zadać pytanie, w którym spróbuję zawrzeć wątpliwości wciąż pojawiające się u mnie, jak i u innych Wolnych...
Zapytam więc pokornie: "Ilu jest bogów?", a raczej "Ilu jest bogów, takich jak ci, których czcimy w świątyni? Takich jak Immanor, Kammanor, Nenya, Viliar, Uessas, Naranlea, Erycal, czy Kaltarel?"
Czy Tarram nadal jest bogiem? I czy bogów jest więcej, niż tylko ci, których znają Wolni? Wszak potomstwo Tarrama jest bogami Smoków Równin, odwiecznych wrogów jego ojczyzny. Bogowie zaś mogli mieć więcej potomstwa, których smokom nie było dane poznać. A ponad to wszystko, istnieli też bogowie nie będący rodziną Immanora: Viliar i Valanyan, czy też Sennah i Kaltarel. Co jeśli ich też było więcej? Czy miałby się ich obawiać, a może ich też powinien obdarzyć czcią?
Licznik słów: 329
> wygląd < > theme <
Boski Ulubieniec: darmowe błogosławieństwo na zwiad
Oddech Wiary: dodatkowa kość do biegu, ataku i obrony; w przypadku niepowodzenia – rana ciężka. Negatywny efekt nie uruchamia się podczas obrony Wolnych Stad ani w sytuacji zagrożenia życia proroków
– w walce o czempionat Viliara atut działa jak zwykła Adrenalina;
– smok może poprosić o wyłączenie atutu w dowolnej sytuacji;
– za obronę Wolnych Stad uznaje się też walki na misjach zwiadowczych (np. ratunkowych);
– za zagrożenie życia uznaje się walki bez ograniczeń gdzie przeciwnik ma kości na zadanie rany śmiertelnej oraz wszystkie sytuacje, gdzie ktoś atakuje proroków bez ich zgody, niezależnie od posiadanych kości.
Nieugięty: mdlejąc, smok może wykonać ostatnią akcję, a przeciwnik ma do swojej +4 ST
Magiczny Śpiew: raz na pojedynek/polowanie i wyprawę/2 razy na polowanie łowcy, odejmuje 3 sukcesy przeciwnika
Boreas (kobold T2)
A: S: 1| W: 1| Z: 1| M: 1| P: 1| A: 2
U: B,A,O,Skr,Śl: 1
Euros (kobold T2)
A: S: 1| W: 1| Z: 1| M: 1| P: 1| A: 2
U: B,A,O,Skr,Śl: 1
Notus (kobold)
Zefir (kobold)