A: S: 3| W: 3| Z: 5| I: 1| P: 4| A: 3
U: MA,MO,MP,M,W,Pł,S,L,O,B: 1| Śl,Kż,A: 2| Skr: 3
Atuty: Zwinny, Pamięć przodków, Tropiciel, Znawca terenów
No proszę! Mała zrobiła się chyba nawet odważniejsza bo zadała pytania! Mistyk uśmiechnęła się do siebie. Bardzo chętnie na nie odpowie, skoro już tyle gada to niech gada o czymś treściwym i interesującym dla małej. Ale pytania, pytania Sekrecik, pytania! I odpowiedzi.
– Tak. Po prostu.. byłam w świątyni i poprosiłam mojego Patrona o coś, co pomogłoby mi w polowaniu i naglę w moich łapach pojawiło się coś miękkiego! Magia! Właśnie, modlitwy polegają na tym że przychodzisz do świątyni i po prostu rozmawiasz sobie z Bogami. Możesz po swojemu, mówić to co czujesz w sercu lub ułożyć pod wpływem natchnienia jakiś wiersz lub modlitwę. W czym się czujesz najlepiej – uśmiechnęła się. Drugie pytanie jednak nie było tak łatwe i Mistyczna nie odpowiedziała od razu. No cóż..
– Nigdy nie próbowałam. Ale moja ślepota była chyba planem samych Bogów, więc Erycal zapewne by mnie nie uzdrowił. Ale jeżeli nie byłabym niewidoma od zawsze to mógłby gdyby udało mi się go przekonać modlitwami! – powiedziała entuzjastycznie. Nie roztkliwiała się nad swoim losem. Żyło jej się dobrze bez wzroku, nie chciała tego zmieniać.. A bardziej wiedziała że próby będą bezowocne. A może powinna spróbować. Ale to nie teraz, teraz miała opowiadać o Duszkach.
– No a co do Duszków. To takie stworzonka, które bardzo lubią kontakt ze smokami.. Jest ich.. no znanych piątka i każdy jest od czegoś innego. Dadu może pomóc w szukaniu zwierzyny, czasem sam z siebie czasem za jakąś przysługę. Riromi to taki psotnik który zaś zwierzynę płoszy, rzuca w smoka kamykami i no, jest wredny. Alaleya.. To Duszek zajmujący się naturą. Bardzo nie lubi jeżeli zrywa się jabłka z drzewa i niszczy zdrowe plony roślin – przekonałam się o tym sama... uh. No.. ekhm.. Dalej mamy Naqimie, która chroni maluchy. Jeżeli ktoś podniesie łapę na jakieś młode to zjawia się i może ci zrobić krzywdę. Nawet jak zrezygnujesz to sobie to zapamięta. Ostatni jest nieśmiały Katamu, który pomaga w znalezieniu kamieni szlachetnych. Jak byłam mała to opowieści o nim najbardziej mi się podobały, przez to że podobno zadawał bardzo fajne zagadki, a ja lubiłam zagadki! – zaśmiała się. O Duszkach to tyle, czy ona miała do czegoś wrócić.. A tak! – Miałam jeszcze wrócić do upadku starego Boga śmierci! Historia ta jest dosyć nieprzyjemna, ale zawiera informacje o jednym, dosyć ważnym Bogu który funkcjonuje wśród smoków i naucza ich różnych rzeczy oraz pomaga w zawiązaniu wiedzy z kompanem – Kaltarel, znany nam jako Nauczyciel. Ale od początku. Tarram owładnął ciało jednego z wojowników Wolnych Stad i zażądał od nich posłuszeństwa. Oczywiście to wszystko przez to, że nie mógł równać się i pokonać swojego brata. Uwięził on Bogów z pomocą posłusznych i kiedy zdawało się że nie ma nadziei, pojawił się Kaltarel. Był on wcześniej Bogiem Zimy, zanim utracił moce. Uwolnił inne bóstwa, a te zamknęły Tarrama w ciele Erycala. Przez to utracił on swoje moce i znany jest jako Upadły. I tutaj zmierzamy też do Aterala. Kim jest Ateral? Bogiem, który powstał z Łez Bogów nad losem Tarrama oraz z łez przywódców stad. Wyłonił się z jeziora, które pojawiło się w Górach Yraio. W przeciwieństwie do swojego poprzednika Ateral jest sprawiedliwym Bogiem śmierci, jednak mimo wszystko jest bezlitosny. Mimo wszystko jest dobry dla smoków, więc został on nowym Bogiem Śmierci. – zakończyła wymowę dosyć dużym oddechem. Trochę jej w gardle zaschło. – To wszystko w sumie co wiem o Bogach. To ważne by wiedzieć do kogo się zwrócić i tak dalej.. Masz jeszcze jakieś pytania?
Licznik słów: 577
Hansel
Sowa
U: A,O: 3| Skr,Kż: 2 // A:W:1 Z:2 I:1 P:2 A:1
KP
Umiejętności magiczne/fizyczne: +4ST
Śledzenie/MP: +1ST
-1ST po rzutach na "widzenie maddarą"
-2ST w przypadku poświęcenia tury kompana
(nie tyczy się śledzenia i MP)
~Atuty~
Pamięć Przodków
Smok zna słabe punkty drapieżników, przez co ma -2 do ST do Ataków/Obron podczas walki z nimi (nie działa na Arenie).
Zwinny
Jednorazowo +1 do Zręczności
Tropiciel
Raz na dwa tygodnie smok znajduje na polowaniu zwierzę dające 4/4 mięsa, niezależnie od tego czy go szuka. Dodatkowo raz na miesiąc podczas modlitwy w świątyni otrzymuje dar od swojego patrona.
Znawca Terenów
Raz na dwa tygodnie smok napotyka na polowaniu/wyprawie dodatkową zdobycz (dającą 4/4 mięsa), kamień czy dorodne zioło (w zależności od tego czego akurat szukał).
Drzewko Mistyka
Motyw Muzyczny