A: S: 1| W: 2| Z: 2| M: 5| P: 1| A: 1
U: W,B,L,Pł,M,MP,A,O,Kż,Skr,Śl: 1 | MA,MO: 2
Atuty: Mocarny, Szczęściarz; Mistyk; Poświęcenie; Wybraniec Bogów
Uśmiechnęła się nieznacznie, jakby rozbawiona, słysząc jego pytanie. Jakim cudem tyle przeżyła? Możliwe, że los sobie zażartował z ich rodziny, pozostawiając przy życiu najsłabszą jednostkę, którą była właśnie Kryza. Samica ciągle tęskniła za Niespokoją Tonią, która odeszła nagle i niespodziewanie. Nie miała nawet okazji, żeby się pożegnać z siostrą. Szkoda, że spędziły ze sobą tak mało czasu. Teraz, będą mogły się spotkać dopiero po śmierci.
– Przeżyłam, bo nie spieszy mi się, aby oddać swą duszę w łapy Aterala. Przykro mi, że zostałam jako jedyna z twojej krwi... Tęsknisz za nimi? Za Szarańczą? Za Tonią?
Zaraz jednak jej wzrok nabrał zmartwionego wyrazu, gdy zobaczyła, w jakim stanie był Dar. Zdecydowanie nie było z nim zbyt dobrze. Był już słaby, jakby... Wezwał ją tutaj, żeby się pożegnać? Miała nadzieję, że to nie to, chociaż rzeczywistość wyraźnie dawała znak, że jest inaczej.
– Nie przemęczaj się... Powinieneś odpoczywać.– Nachyliła się w jego stronę, patrząc nieco smutnym wzrokiem – Wiesz, jaka była matka... Nikt nie pałał do niej taką sympatią, jak ty. A ja nie miałam okazji, żeby tego zrobić, nie potrafiłabym napisać czegokolwiek na jej kurhanie.
Nie potrafiła pisać, nigdy nie wydawało jej się to potrzebne. Dla niej matka była... po prostu matką. Nikim więcej. Od zawsze to z ojcem miała lepsze kontakty, mimo, że nie widywali się prawie w ogóle. Raczej nie tęskni za Goryczą.
– Tak, jest czystej krwi.
Dar nie wydawał się tym specjalnie zainteresowany, więc nie rozwinęła tego tematu. Ciekawe, czy poznał jej Titie? Zapyta go o to później.
Ostatnie słowa ojca z trudem, ale usłyszała. Na jej pyszczku pojawił się mimowolny uśmiech.
– Też się cieszę, że cię widzę... tato
Chyba pierwszy raz go tak nazwała...
Licznik słów: 279
“The water hears and understands. The ice does not forgive.”
ATUTY:
Mocarna
Szczęściarz – W przypadku braku sukcesów podczas rozsądzania akcji, Atut zamienia ten wynik na 1 sukces. Do użycia w pojedynczej akcji raz na dwa tygodnie w polowaniu/misji/jednym z etapów leczenia lub raz na pojedynek.
Następne użycie: 11.05
Mistyk – Raz na walkę smok ma 1 dodatkowy sukces do ataku magicznego. Dodatkowo raz na miesiąc podczas modlitwy w świątyni otrzymuje dar od swojego patrona.
Następne użycie: – –
Poświęcenie – Raz na atak smok może dodać jeden sukces kosztem rany lekkiej. Musi jednak określić użycie atutu przed atakiem.
Wybraniec bogów – Smok ma dodatkowy 1 sukces przy rzutach na dowolnie wybraną przez siebie akcję raz na pojedynek/dwa tygodnie polowania/misji/bitwy/dla uzdrowicieli raz na tydzień w dowolnie wybranym miejscu.
Następne użycie: – –