A: S: 2| W: 3| Z: 4| M: 5| P: 3| A: 3
U: Prs,B,Pł,O,A,W,MO,MA,Kż,Skr,Śl: 1| L,Lcz,MA: 2| MP: 3
Atuty: Pechowiec; Empatia; Obeznany; Wybraniec Bogów;
Uszy samiczki lekko oklapły, gdy próbowała wyobrazić sobie tą rozmowę.
– Już widzę, jak z mojego pyska wychodzi coś sensownego przy nim... A może... gdybym tak zamknęła oczy? Może wtedy ta magia nie działałaby tak silnie? Albo po prostu będę pleść trzy po trzy, wychwalając jego łuski i prawić o... wiązaniu się? Skąd mi to w ogóle do głowy przychodzi – wzdrygnęła się.
Wcale, a wcale nie podobało jej się takie ślepe oddanie. Bo kiedy była przy nim w ogóle nie myślała logicznie, jakby ktoś mówił za nią. Nawet nie rozumiała połowy rzeczy, które wygadywała w trakcie.
Słuchała wyjaśnien o Alzali i czuła coraz większe zaintrygowanie.
– Myślisz, że twoja ciocia chciałaby mi opowiedzieć więcej o tym duszku? – Zagadnęła, siadając powoli, osuszając raz jeszcze pyszczek, a finalnie owijając ogonem jedną z łap, drugą zaś zaczęła bawić się kryształkiem na końcówce ogona. – Nigdy nie opuściłam terenów Wolnych. Wiesz, nie sądziłam, że się nadaję, poza tym to trochę przerażające iść w świat, nie wiedząc nic o nim, ale marzę o tym, aby stać się silniejszą i przydatną... Słyszałam, że niektóre smoki wyruszają, szukając sojuszników do walki z ludźmi. Chociaż nawet cała ta inwazja jest dla mnie tylko snem. Nie natknęłam się na ludzi, nawet nie wiem, jak wyglądają – nadęła lekko poliki, sfrustrowana własnymi brakami w wiedzy.
Westchnęła, słuchając historii Eshela.
– Podziwiam cię zatem i cieszę się, że miałeś możliwość podążyć własną ścieżką. Chciałabym wziąć z ciebie przykład, ale co mogę zrobić? Horus jest w pełni sił, Cirith też wydaje się, że świetnie sobie radzi, chociaż Erkal – zawiesiła głos, zaciskając kurczowo szczęki. – Nie ufam jej, Eshel. Jest... dziwna. Taka... chaotyczna? Twierdzi, że każdy w stadzie nastaje na jej życie, a przecież to nie prawda, chociaż muszę przyznać, że ojca ma... szurniętego. Ale i on twierdzi, że nie chciał jej zabić, a jedynie powstrzymać przed zbliżaniem się do... dzikiego smoka? No i pokazywał jej straszne rzeczy ze swojego pisklęctwa na jej prośbę, ale ona mówi, że ją torturuje i nikt jej nie szanuje przez to, jakiego ma tatę... a walcząc ze mną... użyła mocy uzdrowiciela... rozumiesz? Chciała mnie zranić dotykiem uzdrowiciela... to obrzydliwe dla mnie i niebezpieczne... Chciałam jej pomóc, ale tylko na mnie nakrzyczała bo nie rozumiem tego, co przeszła. Miałam inne dzieciństwo, więc ciężko pojąć mi pewne okropieństwa, ale w Stadzie przecież jest bezpieczna... – no i potok słów wylał się z pyszczka samiczki, która od dwóch księżyców próbowała rozwikłać zagadkę młodej kleryczki. Coś bardzo nie dawało jej spokoju w zachowaniu młodej smoczycy i... bała się jej. Nie wyobrażała sobie, aby kiedykolwiek miała ją leczyć, nie chciała, aby była blisko niej, gdy będzie nieprzytomna.
Potrząsnęła głową.
– Przepraszam, plotę jak potłuczona i zamęczam cię swoimi problemikami, gdy masz własny orzech do zgryzienia, a jeszcze... ech, jestem egoistką, prawda? – Zerknęła ze smutkiem w ślepia uzdrowiciela.
Nagle jednak się uśmiechnęła, ponieważ coś przyszło jej do głowy.
– Oh, a może razem pójdziemy za tą granicę? Może spróbujemy rozwiązać zagadkę twojej... twojego kompasu?
Kołysany Wiatrem
Licznik słów: 497
 | | theme ⋇ głos ⋇ teczka postaci

⋟ Pechowa⋞
po każdym niepowodzeniu -1 ST do następnej akcji. Bonus sumuje się do 3 porażek z rzędu
⋟ Empatka ⋞
-2 ST do perswazji, -2 ST do nakładania więzi
⋟ Obeznana ⋞
używając przynajmniej jednego zioła więcej niż minimum, -1 ST do pierwszego etapu leczenia ran
⋟ Wybranka Bogów ⋞
raz na pojedynek/polowanie i wyprawę//2 razy na polowanie łowcy/tydzień w leczeniu + 1 sukces. Jeśli użyte do A/MA, kara +2 ST |
Stribogia [harpia] – niemechaniczny
Uwarzone Eliksiry
⋟ Ochronne ⋞
⊰ ⋆ ⊱ Przed Atakiem Fizycznym oraz Magicznym – 1
⊰ ⋆ ⊱ Przed Atakiem Fizycznym – 5
⊰ ⋆ ⊱ Przed Atakiem Magicznym – 4
⋟ Leczące ⋞
⊰ ⋆ ⊱ Lekkie – 0
⊰ ⋆ ⊱ Średnie – 0
⊰ ⋆ ⊱ Ciężkie – 0
Kryształy
⋟
– Pojętnego Ucznia
– Włóczykija (smok płaci za misję zwiadowczą o 1 kamień mniej)
– Kolekcjonera (aktywny – 07.12) (chroni przed omdleniem przez 2 tury)
– Zielarza (+ 1 sztuka o zbioru ziół)
– Obieżyświata
– Doświadczonego (aktywny) (smok może przebywać i polować na terenach specjalnych (głębiny) przez 6 tur)
– Ideału (aktywny) (błyskawiczne odnowienie zużytego Atutu)
– Szamana (smok otrzymuje w Warsztacie 15 sztuk wybranego zioła) ⋞