A: S: 1| W: 4| Z: 1| I: 5| P: 1| A: 2
U: B,S,L,O,W,K?,Skr,?l,M: 3| A,MA,MO,MP: 4
Atuty: Inteligentny; Niezdarny wojownik; Nieugi?ty; Wybraniec bogów
Niewielkie lawendowo zielone stworzenie leżało zwinięte w kłębuszek pod jednym z wielu nawisów skalnych. Wiatr dął nieustannie, okrywając wydawać by się mogło dużego pisklaka lodowym pyłem.
Wsłuchiwałam się w spekulacje dorosłego samca. Westchnęłam cichutko, zwieszając łebek.
– Nie powiem, poznawanie wiedzy jest bardzo ważne, ponieważ rzutuje na naszą przyszłość, karierę w stadzie, jednak co nam z tej wiedzy, skoro z własnego gniazda nie wyniesiemy najważniejszych cech, jakimi są miłość, braterstwo, czułość, poczucie rodzinnego bezpieczeństwa, poczucie zrozumienia? Nie twierdzę, że ma matka mnie nie kocha, jednak jest tak zagorzałą wojowniczką, że prawdopodobnie zapomniała, jak to jest okazywać uczucia! Nawet swą aprobatę ukazuje milczeniem! Do tego ten nowy pisklak! Czy nie może się pierw zająć odchowaniem pierwszych dzieci, by myśleć o kolejnych? – Zdawałam sobie sprawę, że prawdopodobnie jestem niewdzięczną smarkulą, egoistyczną zazdrośnicą, jednak nie potrafiłam tego w sobie stłamsić. Zawsze mówiłam to, co myślałam, wykrzykiwałam to, co czułam, inaczej nie byłabym sobą, a jakimś tworem bez czucia, zapatrzonym jedynie we własne, pełne zgorzkniałego smrodu wnętrze!
Gdy Taniec Żywiołów uśmiechnął się do mnie, mimowolnie uczyniłam to samo. Nie umiałam pozostać nieczułą na przejawy sympatii.
– Wydaje się, że to, co robi pan ze skrzydłami nie jest wcale takie trudne, jednak z doświadczenia wiem, że to, co wygląda na łatwe, nie zawsze takim jest. Czy... czy zechciałby mi pan pokazać, jak używać swych skrzydeł, by wzbić się w powietrze? Skoro nie potrafię za dobrze chodzić na lądzie, to może przestworza okażą się mym żywiołem? – zażartowałam, śmiejąc się dźwięcznie.
Wtedy moje czarne ślepia spoczęły na mglistym, ujawniającym się kształcie. Wyglądało jak mały ptaszek, a dokładniej jaskółka, których widziałam tyle księżyc temu, gdy było jeszcze na tyle ciepło, by te maleństwa przebywały na terenach Wolnych Stad. Pyszczek otworzył się z zaskoczenia. Jaskółeczka miała niebieskie ubarwienie, podobne do moich łuseczek i futerka, do tego pomarańczowe nóżki i dziobek!
– Jaki śliczny! – pisnęłam uradowana, unosząc czteropalczastą przednią łapę, by móc dotknąć piękne stworzonko. – Jak pan to zrobił?!
Ailla otworzyła oczy, uśmiechając się pod nosem. Tym razem sen był znacznie przyjemniejszy i na wielkiego Immanora! Potrafiła zrozumieć tą młodą samiczkę! Miała wrażenie, że nadal śniła o tej samej smoczycy, co wcześniej, ale teraz nie była wiekowa, a zaledwie pisklęciem. Czyżby jej umysł stworzył zupełnie nową osobowość, która byłaby podobna do niej? Nie rozumiała tego, ale czuła dziwną więź z tą samicą, a z każdym snem dowiadywała się o niej czegoś innego.
Wtedy też posłyszała szelest śniegu, skrzypienie zwiastujące czyjeś nadejście. Wychyliła ostrożnie łebek zza zaspy i dostrzegła majestatyczną sylwetkę swej Nauczycielki!
Uśmiechnęła się, a gdy smoczyca przechodziła koło jej schronienia odezwała się swym cichym, miękkim głosikiem:
– Może zechcesz po odpoczywać ze mną, Nauczycielko?
Nadal nie znała jej imienia, ale nie potrzebowała tego, aby darzyć sympatią smoczycę, która ofiarowała jej cząstkę swego cennego czasu i zainteresowania.
Licznik słów: 461
Nie poddawaj si? rozpaczy. ?ycie nie jest lepsze ani gorsze od naszych marze?, jest tylko zupe?nie inne. Zatem, , b?d?cie wierni, id?cie.
Atuty:
Inteligentna
Niezdarna Wojowniczka ~ Kiedy smok jest atakowany fizycznie, atakuj?cy ma dodatkowe +1 do ST;
Nieugi?ta ~ Pod koniec walki, je?li smok mdleje z powodu otrzymanych ran, mo?e zada? swojemu przeciwnikowi cios, przed którym obrona jest niemo?liwa;
Wybraniec Bogów ~ Smok ma dodatkowy 1 sukces przy rzutach na dowolnie wybran? przez siebie akcj? raz na pojedynek, misj? czy polowanie
Posiadane:
Mi?so: ~
Kamienie: ~
Inne: Eliksir zwi?kszaj?cy inteligencj?; Eliksir Lecz?cy rany ci??kie; Zielona ?uska G?osu Zapomnienia; Liliowy pukiel futra Ga??zki Ja?minu; Bia?e pióro z czerwonymi znaczeniami ?nie?nego Kolca; C?tkowane br?zowe pióro Bezkresnej Galaktyki; Bia?o z?ota ?uska Dwuznacznej Aluzji
PH: 2
Galeria:
By P?owy;By Krn?brny; By Piaskowa;By Arijka;By Wa?ka;By ZUSanna
Rhastath
A: S:2|W:2|Z:1|P:1
U: A, O:3|?l, Skr, MO, MA:1