A: S: 1| W: 2| Z: 1| I: 1| P: 3| A: 1
U: M,MA,MO: 1| B,A,O,Śl,Skr,W,MP: 2| L,Pł.S: 3
Atuty: Szczęściarz, Kruszyna
Oczywiście, że dziwny. W Cieniu nikt nie wie co to zabawa. Pisklaki też zaczynają o tym zapominać. Że dorosłe smoki też mogą być zadowolone, beztroskie. Kaszmirowemu uśmiech spełzł powoli z pyska. Zastanawiał się jak oni w ogóle traktują pisklęta. Co muszą zrobić, żeby wyrosły na bezwzględnych zabójców, czy też myśliwych? Jaka jest ku temu droga, od tego małego, niewinnego stworzenia, ledwo składającego pełne zdania? Jakby na potwierdzenie jego przykrego toku rozumowania, pisklę nagle przykleiło się do jego łapy. Oh, to mało powiedziane! Ono owinęło się wokół niej jak boa dusiciel! To było takie urocze, że nie był w stanie odczuć jakiegokolwiek dyskomfortu. Nawet jeśli nie znał w ogóle obcego malucha, ani nawet z powodu jego pochodzenia. Po prostu cieszył się z tego bezkrytycznego zaufania Skry, bo już widział, że tak się nazywa. Opanował głupią myśl, by unieść łapę i sprawdzić, czy ten mały pyton utrzyma się na niej, czy też spadnie na ziemię. Zamiast tego, postanowił wytłumaczyć samiczce znaczenie słowa adept.
– Adeptem to tak zwana ranga. Jak urośniesz większa, tak jak ja i nauczą Cię kilku przydatnych umiejętności, to wtedy wybierasz swoją życiową drogę. Decydujesz, co chcesz robić w przyszłości. Czy chcesz walczyć, polować, a może leczyć inne smoki? Mówisz o swojej decyzji przed całym stadem i przywódcą. I wtedy on mianuje Cię adeptem. To przełom w życiu. Wszyscy wiedzą wtedy, że już nie jesteś tylko małym pisklakiem, ale dużym i groźnym smokiem! – mrugnął do niej, pokazując białe zęby w pełnej krasie. – No, ale do tego długa droga. Wcześniej musisz nauczyć się wielu rzeczy. Jak biegać, skakać, pływać, a w końcu też latać. No i jeszcze trochę historii też by się przydało. Im wcześniej zaczniesz szkolenie, tym lepiej. Bo inaczej zawsze możesz zostać pisklakiem i na nic się nie przydasz swojemu stadu.
Adept skończył mówić, a potem aktywował swój ogon, zakończony włochatym pędzlem. Przemieścił go powoli w stronę Skry, by pomiziać ją futerkiem po odsłoniętym brzuchu. Względnie plecach, jeśli nie zdecyduje się tak długo puścić jego łapy. Ciekawe, czy ktoś ją już uczy? A może zostawili małą samą sobie?
Licznik słów: 342
~ ~ ~
Z przyjemnością nauczę Cię wszystkiego co wiem.
~ ~ ~
Atuty:
~Szczęściarz
Skoro mnie spotkałeś, rzeczywiście musisz mieć dużo szczęścia.
W przypadku akcji rozsądzonej niepowodzeniem (lub akcji utrudnionej) Atut daje automatyczny 1 sukces.
~Kruszyna
Nie, na prawdę, tyle mi wystarczy. Weź resztę...
Smok uzyskuje status sytość po zjedzeniu 3 jednostek mięsa zamiast 4.
Tutaj są wszyscy których uczę...
A tutaj KP
Kompan: Żywiołak ziemi Neder
Słodki, mały niedźwiadek
https://www.smoki-wolnych-stad.pl/viewtopic.php?p=193772#193772
Avek i pixelek by Brutal