A: S: 2| W: 3| Z: 3| M: 4| P: 3| A: 5
U: Kż,Śl,MA,MO,Skr,B,L,A,O: 1| Pł,Prs,MP: 2| W: 3
Atuty: Stalowy żołądek, Ostry węch, Szczęściarz, Alchemik, Wybraniec Bogów, Magiczny Śpiew, Pechowiec
Kalectwa: +4 ST do akcji fizycznych i magicznych [ślepota]
Sekcja zaśmiała się w duchu, gdy zauważyła jak mało Pojętny Kolec wiedział o dwunogach. Będzie go czekało nie lada zaskoczenie, szczególnie gdy natrafi na jakąś większą społeczność niż niewielką grupę podróżników, czy samotny dom. Nawet wtedy pierwszy raz będzie mógł zobaczyć te wszystkie powszechne przedmioty dla dwunogów, które z kolei smoki trzymają w swoich grotach niczym skarby.
– Możesz powiedzieć "Saluton!" na proste przywitanie, albo "Bonan matenon!" jeśli chcesz być bardziej uprzejma i oficjalna. – Smoczyca posługiwała się słowami obcego języka równie lekko i łatwo jak smoczym. Co prawda, człowiek zauważyłby słaby smoczy akcent, którego przez samą budowę pyska nie dało się całkowicie pozbyć, ale dla Pojętnego Kolca pewnie nie widać było różnicy.
– Możesz przy okazji skinąć łbem, również w ramach uprzejmości. Ludzie i dwunogi ogółem mają mnóstwo mniejszych i większych gestów, z resztą podobnie jak my, ale nie polecam papugowania tego, co robią. Samo to, że my chodzimy na czterech łapach, a oni na dwóch, sprawia, że wzajemne naśladowanie gestów byłoby bardzo dziwne i niezręczne. Na przykład, gdybym była takim człowiekiem z tymi ich małymi rączkami, to trochę bałabym się podać dłoń smoku, który wystawi łapę w moją stronę. Jeszcze by mi ją zmiażdżył czy coś! Brrr. Z drugiej strony, jakby na przykład człowiek wpadł pomysł żeby spróbować przyjaźnie otrzeć się bokiem o nas, to nie wiem, chyba sobie rozdarł ubranie na co ostrzejszych łuskach. No i znowu, wyglądałoby to bardzo dziwnie, ha ha.
Smoczyca całkowicie się rozgadała, kręcąc w powietrzu kółka dłonią łapy, przechylając łeb z boku na bok i co jakiś czas śmiejąc się ze swoich własnych żartów, czy spostrzeżeń. Jeśli chodziło o dwunogi, a szczególnie o ludzi, mogła by o nich mówić bez końca. Była nimi całkowicie zafascynowana i z resztą nie bez powodu niemal zawsze miała na głowie jakiś kapelusz. (Nie, to wcale nie po to, żeby przykryć jej łysinę!)
– O, inne ważne słowa, które z pewnością ci się przydadzą, to "Ne batu!". To znaczy po prostu "nie bij". Wiesz. Nie każdy człowiek będzie przyjazny, jak zobaczy smoka. Na północ, albo na wschód od nas? Tam może, bo są przyzwyczajeni, że tu żyjemy. Na południe w miarę blisko pewnie też trochę, choć kilkadziesiąt księżyców temu mieliśmy z nimi dość dużą wojnę więc z tym może być gorzej. A ogółem im dalej na południe się udasz, tym z mniejszą przychylnością możesz się liczyć. Na bardzo dalekim południu, mało kto kiedykolwiek widział smoka! Jesteśmy dla nich trochę jak jakieś potwory z legend, co ich zjadają, kradną im złoto i tego typu rzeczy. Ja bym stawiała, ze smoki Równin nam tam wyrobiły taką okropną reputację. Na szczęście powolutku się to zmienia i kto wie, może jeszcze za twojego życia jakieś pierwsze podróże do Ludzkich Krain na południu nie będą już śmiertelnie niebezpieczne, tylko po prostu niebezpieczne, he he.
Verso
Licznik słów: 463
{ teczka } { theme }
.
.
────────────── ☬ ──────────────
.
Kryształ Zielarza: +1 sztuka do wszystkich zbiorów ziół
.
Pechowiec: po każdym niepowodzeniu -1 ST do następnej akcji. Bonus sumuje się do 3 porażek z rzędu.
.
Ostry Węch: dodatkowa kość do testu Percepcji opartego na węchu (zwierzyna, mniejsze pożywienie)
.
Szczęściarz: 1 sukces zamiast niepowodzenia raz na 2 tygodnie
.
Alchemik: dwa razy na miesiąc tworzenie podwójnej dawki eliksiru (2 zamiast 1)
.
Wybraniec Bogów: raz na pojedynek/polowanie +1 sukces. Jeśli użyte do A/MA, kara +2 ST
.
Magiczny Śpiew: raz na pojedynek/polowanie, odejmuje 3 sukcesy przeciwnika
.
────────────── ☬ ──────────────
| Limo – brzeginia T2 | | Mokradło – kuropatwa T3 |
| S: 1| W: 1| Z: 2| M: 1| P: 3| A: 2 | | S: 3| W: 2| Z: 1| M: 1| P: 2| A: 1 |
| Pł, A, O, Śl, Kż, MP: 1| Skr: 2 | | B, L, Kż, Skr, Śl: 1| A, O: 2 |
.
W jaki sposób Mokradło może zadać ranę średnią lub ciężką?
Jego dziobanie/drapanie wywołuje u przeciwnika silne poparzenia pochodzenia magicznego.